Великобритания ограничи стачката на медицинските сестри

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
61

Сед като Министерството на здравеопазването предприе съдебни действия срещу профсъюзител

 

Източник: БГНЕС

Британското правителство успя в четвъртък да ограничи продължителността на предстоящата стачка на медицинските сестри, след като Министерството на здравеопазването предприе съдебни действия срещу профсъюзите, предава Ройтерс.

Кралската колегия на медицинските сестри (RCN) обяви 48-часова стачка от вечерта на 30 април, която за първи път ще включва персонал от спешни отделения, интензивни отделения, грижи за онкоболни и други.

Британското здравно министерство обаче заяви, че стачните действия на 2 май, част от дългогодишен спор, биха били незаконни, тъй като решението за стачка е валидно само шест месеца след гласуване на членове на профсъюзите.

Адвокатите, представляващи министъра на здравеопазването Стив Баркли, казаха пред Върховния съд на Лондон в четвъртък, че тъй като гласуването в Кралската колегия приключи на 2 ноември миналата година, стачка на 2 май би била “очевидно незаконно действие”.

Кралската колегия на медицинските сестри не изпрати адвокати на заседанието.

Съдия Томас Линден постанови в четвъртък, че мандатът на Кралската колегия за стачни действия изтича в полунощ на 1 май, което означава, че планираната стачка на следващия ден ще бъде незаконна.
Баркли приветства решението, като каза, че правителството е дало Кралската колегия на съд “със съжаление”.

“Аз твърдо подкрепям правото на предприемане на стачни действия в рамките на закона, но правителството не можеше да стои безучастно и да остави явно незаконни стачни действия”, каза той в изявление.

Медицинските сестри отхвърлиха увеличение на заплатите с 5%, въпреки че Кралската колегия препоръча на членовете си да го приемат, вместо да искат увеличение по-близо до инфлацията, която е над 10%.

Генералният секретар на Кралската колегия Пат Кълън описа съдебния иск като “най-мрачния ден от този спор досега”, обвинявайки правителството, че “прекарва собствените си медицински сестри в съдилищата с горчивина заради простото им очакване за споразумение за по-добро заплащане”.

“Медицинският персонал ще бъде разгневен, но не и смазан от днешната временна заповед”, каза тя в изявление. “Това може дори да ги направи по-решителни да гласуват на повторното гласуване следващия месец за още шест месеца протести.”, цитира news.bg.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!