Великобритания обещава да подкрепи Полша, ако изпрати изтребители на Украйна

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
113

/КРОСС/ Министърът на отбраната Бен Уолъс обеща, че Обединеното кралство ще помогне на Полша, ако тя реши да достави съветски изтребители на Украйна, съобщава The Guardian.

През март Полша се готвеше да предаде 28 изтребителя МиГ-29, познати на украинските пилоти, чрез САЩ, но това се провали след опасенията на Вашингтон, съобщава британският вестник. Въпреки че Киев продължаваше да призовава за повече въздушна мощ, идеята досега не беше подновена.

„Ако Полша реши да направи това, ние ще я подкрепим“, заяви Уолъс. Обединеното кралство „ще подкрепи всяка страна, която направи този избор“, и ще „защитава правото им да го направят“, добави той.

Уолъс уточни, че Обединеното кралство „би било готово да подкрепи – да предостави въздушни сили, за да компенсира евентуален недостиг“. Миналия месец страната се съгласи да достави два допълнителни изтребителя „Тайфун“ на Румъния като част от мисия за охрана на въздушното пространство в Черно море.

През март държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен посочи, че Вашингтон би обмислил да подкрепи Полша с допълнителни самолети, ако тя изпрати свои самолети в Украйна, посочва полското радио RMF FM.

В отговор Полша заяви, че е готова да изпрати своите изтребители МИГ-29 във военновъздушната база Рамщайн, за да може американската администрация да разполага с тях, но поиска от САЩ изтребители със сходни оперативни способности в замяна. Вашингтон обаче отхвърли предложението поради опасения, че подобен ход може да доведе до опасно изостряне на ситуацията.

Досега страните от НАТО не желаеха да изпратят на Украйна свои самолети, като се има предвид, че Алиансът се съгласи, че не иска да налага забранена за полети зона или да влиза във война с Русия. Въпреки това през последния месец Западът увеличи доставките на оръжие за Украйна.

Уолъс също така заяви, че той и министър-председателят Борис Джонсън ще направят всичко възможно, за да задоволят военните нужди на Украйна, но призна, че въздушните сили остават тема за обсъждане и все още не е постигнат консенсус.

cross.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!