Великобритания и Индия финализираха споразумение за реципрочна миграция

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
226

До 3 хил. визи ще бъдат издавани на образовани млади хора от всяка от двете страни за работа за период от 2 години

Премиерът на Великобритания Риши Сунак. Снимка: EPA/MAST IRHAM

Обединеното кралство финализира споразумение за реципрочна миграция с Индия преди първата среща лице в лице на премиера на Великобритания Риши Сунак с премиера на Индия Нарендра Моди.

Съгласно споразумение, постигнато в рамките на срещата на върха на Г-20 в Индонезия, до 3 хил. визи ще бъдат предоставени на дипломирани млади индийски граждани за работа в Обединеното кралство за период до две години, съобщава Politico.

Същият брой визи ще бъдат предложени от Индия на британците и ще бъдат достъпни за хора на възраст между 18 и 30 години.

Схемата, плановете за която бяха обявени за първи път миналата година, ще бъде отворена в началото на следващата година.

„Знам от първа ръка невероятната стойност на дълбоките културни и исторически връзки, които имаме с Индия. Радвам се, че още повече от най-умните млади хора в Индия ще имат възможността да изпитат всичко, което животът в Обединеното кралство може да предложи – и обратното – правейки нашите икономики и общества по-богати“, коментира Сунак.

Сделката се разглежда като сигнал, че Обединеното кралство е отворено за предоставяне на повече визи за работа и обучение на индийски граждани като част от очакваното търговско споразумение.

Преговорите за постигане на търговска сделка между Обединеното кралство и Индия обаче се провалиха, след като Суела Брейвърман, министърът на вътрешните работи на Великобритания, изрази загриженост относно потенциално увеличаване на индийската миграция към Обединеното кралство.

Сунак коментира пред репортери по време на срещата на Г-20 в Индонезия, че търговската сделка с Индия е „фантастична възможност за Обединеното кралство“, но допълни, че не би пожертвал „качеството заради скоростта“. Той изтъкна, че това важи за всички търговски сделки, защото е важно те да бъдат „направени правилно, а не пришпорвани“.

Близо една четвърт от международните студенти в Обединеното кралство са от Индия и търговията със страната възлиза на 24 млрд. паунда.
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!