Великобритания и Германия предоставят допълнителна финансова помощ за Украйна

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
127

Снимка: Bloomberg L.P.

Великобритания обяви, че ще отпусне допълнително 1,3 млрд. паунда (1,6 млрд. долара) военна помощ на Украйна, съобщава Ройтерс. Това беше съобщено от Лондон в навечерието на видеоконферентната среща на върха на Г-7 с участието на украинския президент Володимир Зеленски.

Досега правителството на премиера Борис Джонсън, който е сред най-твърдите поддръжници на Украйна в защитата ѝ срещу нашествието на Русия, е доставило на украинската армия противотанкови ракети, системи за ПВО и други оръжия. Обявената сума от 1,3 млрд. паунда, която ще бъде взета от правителствения фонд за непредвидени разходи, почти удвоява военната помощ на Лондон за Киев след 24 февруари, когато Русия нападна Украйна.

По-късно този месец Джонсън ще се срещне с представители на водещи компании от отбранителния сектор, за да обсъди увеличаването на производството с оглед на повишеното търсене заради войната в Украйна, отбеляза Ройтерс.

Германското министерство на развитието ще отпусне допълнителни 63 млн. евро за възстановяването на инфраструктура и сгради. Това заявява министърът на икономическото сътрудничество и развитието Свеня Шулце в интервю за Bild am Sonntag.

По думите ѝ е важно Германия да помага на Украйна не само с оръжия, но и да направи “по-поносим живота на украинския народ”. За целта размерът на средствата по програмата за незабавна помощ за Украйна се увеличава от 122 млн. на 185 млн. евро. Средствата ще се изразходват за възстановяването на снабдяването с питейна вода, както и на разрушени жилищни сгради, училища и детски градини.

“Другите министерства дават много повече и ние също ще направим повече. Където спрат да падат бомби, Германия ще съдейства с милиарди за изграждане наново. Моето министерство също е готово за това”, добавя Свеня Шулце.

По статията работи: Аспарух Илиев
Investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!