Великобритания глоби TikTok с 16 млн. долара за „злоупотреба с личните данни на деца“

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
38

Снимка: unsplash.com

Британският орган за надзор над личните данни заяви във вторник, че е глобил TikTok с 12,7 млн. паунда (15,9 млн. долара) за нарушаване на закона за защита на личните данни, включително използвайки личните данни на деца на възраст под 13 години без разрешението на родителите, съобщава Ройтерс.

Според Службата на комисаря по информацията (ICO) TikTok е позволила на 1,4 млн. британски деца под 13-годишна възраст да използват платформата през 2020 г., макар че 13 години е определена като минималната възраст за създаване на профил.
ICO заяви, че нарушенията в сферата на данните са се случили между май 2018 г. и юли 2020 г., като китайското видео приложение не е направило достатъчно, за да провери кой използва платформата и да премахне децата под необходимата възраст.

„Има закони, с които да се гарантира, че нашите деца са в безопасност в дигиталния свят, както са във физическия свят. TikTok не е спазила тези закони“, заяви британският комисар по информацията Джон Едуардс.

Личните данни на децата може да са били използвани за следенето и профилирането им, потенциално излагайки на вредно или неподходящо съдържание, добави той.

Говорител на TikTok каза, че компанията не е съгласна с решението на ICO, но е доволна, че глобата е била намалена от възможната сума от 27 млн. паунда, изпратена от ICO миналата година.

„Инвестираме сериозно, за да държим децата под 13 години далече от платформата и нашите 40 хил. силни служители по сигурността работят постоянно, за да помагат платформата да бъде сигурна за нашата общност“, каза говорителят. „Ще продължим с преглед на решението и обмисляме нашите стъпки“.

Глобата на ICO следва ходове от западни правителства и институции през последните седмици, включително Великобритания, за забрана на TikTok на държавни устройства от съображения за сигурност.
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!