Великобритания е изправена пред „недостиг на деца“, смятат от мозъчен тръст

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
162

Снимка: Pixabay

Великобритания е изправена пред „недостиг на деца“, което може да доведе до дългосрочна икономическа стагнация, смятат от мозъчен тръст, който изнесе данни, че раждаемостта е наполовина от пика през 60-те години, пише вестник „Гардиън“.

От мозъчния тръст Social Market Foundation казват, че застаряващото население на страната може да накърни икономиката.

Препоръчва се на министрите да учредят работна група за обсъждане на проблема, като евентуална първа мярка би било по-доброто обезпечаване на децата.

Мозъчният тръст има данни, че работещите родителите в типично британско семейство харчат 22% от доходите си за грижи за децата при пълен работен ден, което е два пъти повече отколкото в другите западни икономики.

Раждаемостта в Англия и Уелс е достигнала своя връх през 1964 година, когато средно в семейство има три деца.

Миналата година обаче раждаемостта е наполовина от тези данни, което е под необходимостта от поне две деца средно за поддържане на стабилен процент на населението.

В Шотландия раждаемостта е спаднала още повече. За да не се стигне до недостиг на работници в трудова възраст в специален доклад на Social Market Foundation се излагат основанията правителството да следва така наречената „политика на пронатализъм“, която се изразява в насърчаване на отглеждането на деца предимно чрез подкрепа от правителството за по-голяма раждаемост.
bnr.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!