Шотландците размислиха за независимостта си от Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
509

Преди година 58% искаха да излязат от Обединеното кралство, но днес подкрепата се свива съществено

Снимка: Bloomberg LP

Шотландците вече не изглеждат толкова ентусиазирани да обявят независимост от Великобритания и провеждането на втори референдум може да се окаже трудно, прогнозира европейското издание Politico, позовавайки се на свое проучване на общественото мнение в страната.

През май партиите, искащи независимост, включително и управляващата Шотландска национална пратия, спечелиха мнозинство в местния парламент. Преди дни първият министър на страната Никола Стърджън поднови заявките за референдум за независимост, който да се проведе през 2023 година.

Според правилата това не може да стане без съгласието на британския премиер, а засега Борис Джонсън коментира, че през 2014 година шотландците имаха правото да заявят своето мнение. Тогава 55% от хората гласуваха “за” оставане в състава на Обединеното кралство. След това обаче последва Brexit и според наблюдатели шотландиците бяха склонни да излязат от Великобритания, за да се присъединят отново към ЕС.

Проучване на Politico обаче показва известна смяна на нагласите. 43% от анкетираните вярват, че страната трябва да проведе втори референдум само след съгласие от британското правителство. 38% са против да се чака “зелена светлина” от Лондон, а останалите или нямат мнение, или не желаят да го споделят. Но анализите показват, че на този етап шотландците не желаят референдум на всяка цена, каквито заявки правеше Стърджън.

В момента около 47% от шотландците искат да останат в състава на Обединеното кралство, а 44% – да напуснат. Само преди година 58% от анкетираните заявяваха, че искат независимост от Великобритания. Малката разлика днес означава, че двата лагера ще трябва да се борят за гласовете на тези, които още не са решили как да гласуват на подобен референдум.

Няма ясно становище и кога да се проведе общественото допитване. Половината анкетирани са против и само 31% подкрепят това да стане през 2022 година, а по отношение на дата през следващите пет години нещата са на кантар – 41% от участващите в проучването подкрепят, а 42% – са против.

Въпреки че желанието за независимост намалява, Никола Стърджън все още е най-одобряваният шотландски политик, като популярността ѝ дори расте през последните месеци.

Една от каузите, която може да обедини повече шотландци да гласуват срещу оставане във Великобритания, е членството в ЕС. 39% от шотландците, включително и тези, които биха гласували с “Не” на допитване за независимост, биха подкрепили излизането на Шотландия от Великобритания, за да се върне в ЕС. На обратното мнение са 21% от участвалите в анкетата.

Но дори и това има своите недостатъци – според правилата на ЕС новите членове имат задължението да приемат еврото като национална валута, а това е нещо, което би накарало 43% от шотландците да са против независимостта на страната си.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!