Възможно е да се заразим два пъти с коронавирус, зависи от щама

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
237

Има 7 генетични линии на COVID-19, три от тях се срещат у нас

 

Снимка: БГНЕС
“Всветовен мащаб е известно, че циркулират над 7 генетични линии на коронавируса. Една от тях е най-разпространена в Европа и в САЩ, това е линията GR, която е най-разпространена и у нас. От 35-те щама, които изследвахме, 19 са от тази генетична линия. Откриваме и представители на още три генетични линии, една от тях е най-разпространена в Азия – това е първата генетична линия, произлизаща от Ухан. Два от щамовете показаха връзка с нея, като интересното е, че пациентите са от Благоевградска област”, това обясни пред БНТ доц. Иван Иванов, ръководител на Националната референтна лаборатория по антимикробна резистентност.

По думите му, едва ли ще стане ясно как точно китайският генетичен код на вируса е стигнал до България.

“Естественият ход в еволюцията на вирусите е непрекъснато да се променят. Под натиска на имунната система, медикаментите и ваксините, те се опитват да избягат от ударите на имунната система. Също така при тяхната репликация се наблюдават грешки, които понякога са в тяхна полза и така могат да придобият качества чрез които да се разпространяват по-бързо или да са по-вирулентни. Ефектът може и да е обратен”, обясни вирусологът доц. Ивайло Алексиев.

По думите му все още сме в сферата на хипотезите относно мутациите на вируса, но може да се предположи, че той е започнал да се разпространява по-бързо, но вече не е толкова опасен.

“Около 70% от щамовете съдържат тази мутация за по-лесно разпространяване”, добави доц. Иван Иванов. Според него, пациенти, които са прекарали предишния щам, могат да се заразят с новия щам. Това е от огромно значение за изработването на ваксините, но според Иванов, няма да се процедира както при грипните вируси, за които всяка година се разработва нова ваксина.

“Естествената еволюция на вирусите е да стават по-заразне, но по-леко да протича болестта. Възможно е да се превърне в един от старите коронавируси, но предвид колко бързо се предава, тази ситуация ще продължи поне още година”, казва доц. Иван Иванов.

По публикацията работи: Нели Христова

dnes.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!