Вътре в секретния комплекс за високотехнологични джаджи на британските шпиони

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
263

Скрит зад пет пръстена от бодлива тел в парк близо до Милтън Кейнс, се намира необикновен производствен цех. В своята 85-годишна история, той никога не е отварял врати за медиите до сега.

Правителственият комуникационен център на Негово Величество (HMGCC) в Hanslope Park произвежда предмети, които на пръв поглед изглеждат обикновени, но са всичко друго освен това. Тук се създават високотехнологични устройства за британските шпиони, включително и такива, които са били използвани от Алън Тюринг, легендарният разбивач на кодове.

BBC получи ексклузивен достъп до този секретен комплекс, където се създават устройства, описвани като “смес от артистичност и инженерство”. Инженери, физици, химици, дизайнери и програмисти работят върху разнообразие от проекти, включително електронни платки, лазерни ножове и 3D принтери.

Въпреки че точните детайли за техните творения са строго секретни, е известно, че HMGCC е създаден в навечерието на Втората световна война, за да осигури тайни комуникационни системи за шпиони и дипломати. Техните устройства са били използвани за предаване на разузнавателна информация от окупирана Европа.

Днес, HMGCC продължава да играе ключова роля в съвременното шпионажно оборудване, като създава технологии за подслушване, проследяване и сигурна комуникация. Те също така се стремят да изградят нови партньорства в индустрията и академичните среди, за да останат в челните редици на шпионската игра.

Комплексът, с неговите анонимно изглеждащи сгради и строги мерки за сигурност, може да напомня на Q клон от филмите за Джеймс Бонд, но реалността е, че технологиите, разработвани тук, са много повече от фантастични гаджета – те са жизненоважни за националната сигурност на Обединеното кралство.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!