Вързали сме зърнения баланс

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
725

Зърненият баланс на страната е осигурен и няма нужда от паника по веригата зърно-брашно-хляб,

това каза вчера зам.-министърът на земеделието и храните Светла Боянова. У нас досега е прибрано около 93% от житото, като реколтата е около 3,6 -3,7 млн. тона, сочат данни на Министерството на земеделието и храните, които бяха огласени по време на Консултативния съвет по зърното. От общото количество около 700 000 тона е качествената пшеница, която е годна за производство на хляб.

Гарантирано е производството на хляб и няма да има криза в този сектор, според производители. До 20 август ще бъдат ясни окончателните данни за качеството на ожънатата пшеница, допълни  зам.-министърът. Председателят на националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов заяви, че страната ни се намира в изгодна за износ ситуация, след като Русия забрани временно експорта на зърно. По думите му България има възможност за експорт на 1 – 1,1 млн. тона пшеница. Ако може да се говори в момента за повишаването на цената на хляба, то е резултат от повишаване на суровините по веригата, но това няма да удари сериозно крайните потребители, коментира Георги Попов от Асоциация на хлебопроизводители „Хляб за България”. Цената на насъщния може да се увеличи до 1,20 – 1,40 лв. за килограм, уточни той. Покачването на цената на пшеницата е спекулативно, тъй като прогнозите за добиви в света са около 650 млн. тона, което е само с 30 млн. тона по-малко спрямо миналата година и няма основание за зърнена криза. Според изпълнителния директор на Софийската стокова борса Васил Симов в момента житото в Чикаго се предлага за 280 долара за тон, а на европейските стокови борси зърното върви по 220 – 230 евро за тон. За сравнение в началото на юли пшеницата на щатските пазари се е търгувала за 200 -210 долара за тон, уточни Симов. Реколта 2010 е свръхголяма, каза още той. Над 200 милиона тона зърно в света ще остане непродадено. В момента на Софийската стокова борса има и предлагане и търсене, уточни Симов. Няма да се спира износът на пшеница за трети страни, съобщи още Светлана Боянова. Тя уточни, че вече са проведени разговори в Европейската комисия на тази тема и оттам са отговорили, че не се предвижда подобна мярка, тъй като добивите и запасите са достатъчни за нуждите на ЕС.

ВАСИЛ СИМОВ: СЕГА Е МОМЕНТЪТ ДА СЕ ИЗНАСЯ ИЗГОДНО
Имаме страшно много пшеница и трябва да се изнася, заяви след заседанието на Консултативния съвет по зърното изпълнителният директор на Софийската стокова борса Васил Симов. В момента е шансът на българските търговци да изнесат големи количества българска пшеница без да се нарушава зърненият баланс на страната. Има достатъчно и за хляб, и за брашно, и за износ, подчерта Симов пред БГНЕС. Родните производители имат шанс да изнасят много пшеница в района на Черноморския басейн, защото Руската федерация забрани износа на зърно. Очаква се обаче от 50 милиона тона пшеница, произведена в Русия, около 15 милиона тона да бъдат свободни количества за износ. Вероятно и Украйна ще освободи около 7 милиона тона пшеница след известно време. Много е трудно в момента да се каже колко струва тон пшеница. Тъй като няма активна борсова търговия, от борсата не искат да се ангажират с конкретна реална пазарна цена на зърното.
Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!