В Лондон протестират срещу спорен закон за мигрантите

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
121

„Кой създаде националното здравеопазване? Мигрантите го създадоха“

Снимка: архив, БГНЕС

В британската столица Лондон се събраха стотици на протест срещу спорното законодателство за мигрантите, докато депутатите го обсъждаха в Камарата на общините, предаде кореспондентът на БНР.

Хората се събраха на площада пред парламента около статуята на Уинстън Чърчил със скандирания: „Какво искаме? Свободен достъп. Кога го искаме? Сега“ и също: „Кой създаде националното здравеопазване? Мигрантите го създадоха“.

Бяха издигнати и много плакати с надписи, приветстващи мигрантите на Острова.

В същото време в парламента депутатите обсъждаха законопроекта на второ четене. Плановете предвиждат да бъдат спрени хора да влизат в Обединеното кралство с малки лодки през Ламанша, за да кандидатстват за убежище, както и да нямат право на повторен достъп, след като веднъж бъдат депортирани.

Законодателството премина второто четене с 312 гласа „за“ и 250 „против“. Някои от депутатите от опозицията излязоха пред парламента и говориха с протестиращите.

59-годишната учителка Денис Толан, пропътувала стотици километри, за да дойде на протеста, е цитирана от „Гардиън“ да казва, че законодателството е „подло, срамно и насаждащо разделение“. Според нея то е в услуга на ксенофобията и не изразява становището на мнозинството британци. Повече от 45 500 души са прекосили Ламанша с малки лодки през 2022 година в сравнение с 28 000 предходната година.

Повече от 160 000 на територията на Обединеното кралство все още чакат решение по своите молби за убежище.

По публикацията работи: Елка Василева

dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!