Скандална PR кампания: Обвиниха производител на популярен медикамент за отслабване, че плаща на експерти за реклама

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
99

 

Разследване на екип от Observer разкри, че фармацевтичният гигант, производител на нашумялото през последните месеци лекарство за отслабване Wegovy (търговското наименование на семаглутид), е инвестирал милиони в съмнителна рекламна кампания през последните 3 години, за да разшири пазара си във Великобритания. Припомняме, че лекарството бе одобрено наскоро от Националната здравна система на страната.

Компанията Novo Nordisk е обвинена, че е платила над 20 милиона паунда на здравни организации и специалисти, които препоръчват медикамента, без да става ясно какви са отношенията им с производителя.

Сред хората, участвали най-активно в популяризирането на Wegovy има клиничен експерт, който е изготвял доклади относно високата ефективност на препарата за Националния институт по качествени здравни грижи.

Уебинар срещи

Разкритията изплуваха, след като британският орган за контрол във фармацевтичния сектор започна разследване срещу датския гигант.
Проверките го уличават в нарушения на етичния и професионален кодекс, прикрити зад „рекламна кампания“ в уебинар платформи.
От Асоциацията на британските фармацевтични компании вече са назначили одит на фирмените практики на Novo Nordisk, за да се установи дали нарушенията са единични случаи или става въпрос за много по-мащабна схема.

Между 2019 г. и 2021 г. производителя на инжекцията Wegovy е правил дарения, отпускал е субсидии и е финансирал известни благотворителни организации, борещи се със затлъстяването, кралски колежи, университети и тръстове на Националната здравна система (еквивалент на здравно министерство). Други 28 милиона паунда са инвестирани в проучвания и разработки във Великобритания.

 

Замесени в скандала здравни експерти

Проф. Джейсън Халфорд, който наскоро говори пред телевизия BBC Today за ползите от медикамента за отслабване, е бивш консултант на компанията Novo Nordisk. Той е и президент на организация на пациентите със затлъстяване.
Експертът Ник Файнър, който изтъква ключовата роля на лекарството в борбата с излишните килограми, е професор, преподавал в University College London, но и старши клиничен специалист в датската компания.
Изявеният учен проф. Джон Уилдинг, който събира и представя доказателства за ефективността на Wegovy пред Националния институт по качествени здравни грижи, е бил президент на компания, получила над 4,3 милиона паунда от Novo Nordisk през последните три години.
Нито фармацевтичният гигант, нито гореспоменатите експерти са разкривали каква е връзката между тях. От Novo Nordisk твърдят, че „не са нарушили умишлено“ етичните и правни стандарти.

Пазарът на медикаменти за лечение на затлъстяване може да достигне 54 милиарда долара през следващото десетилетие, прогнозират финансови анализатори от Morgan Stanley.
Плащания срещу препоръки?

Саймън Кейпуел, почетен професор от Института за здраве на населението към университета в Ливърпул, твърди, че плащанията са били с цел „да се купи влияние и положително експертно мнение“. Той допълва още: „Наблюдаваме режисирана PR кампания и е тъжно, че толкова много колеги участват в нея. Време е да се упражни по-строг контрол върху подобни съмнителни инвестиции.“

Според проф. Алисън Полък от Университета на Нюкасъл кампанията на датския гигант не е „нещо необичайно“ във фармацевтичната индустрия и трябва да се вземат мерки, за да се възстанови доверието в компаниите, производители на лекарства.

Организации, финансирани от Novo Nordisk

Друг реципиент на финансовите стимули са организациите за борба със затлъстяването, сочи докладът на Observer.

Световната федерация за изследвания на затлъстяването, която настоява лечението да бъде записано като „здравна услуга от съществено значение“ и да получи съответното финансиране, получава ?4 326 698 от Novo Nordisk в периода 2019 г. – 2021 г.

Средствата, насочени към Европейската асоциация по въпросите на затлъстяването, са в размер ?3 666 574 за същия период. Никъде в отчетите на организациите не се упоменава кой е дарителят.

Висока оценка на препарата за отслабване от експерти на Националния институт по качествени здравни грижи
И двете организации са свързани с Британската асоциация за изследвания върху затлъстяването, която пък изпраща резултатите на Националния институт по качествени здравни грижи. Вече стана ясно, че последният оценява Wegovy като „най-ефективното до момента средство в борба със затлъстяването“.

Институтът работи съвместно и с Кралския колеж на лекарите, който изпраща резултати от изследвания, потвърждаващи ползите от лекарството за отслабване. Учебното заведение обаче също е получило финансиране в размер на 100 000 паунда от Novo Nordisk за провеждане на събитие.

Опроверженията

Националният институт по качествени здравни грижи отговори на обвиненията с изявление, в което твърди, че „провежда строга политика срещу конфликта на интереси и предстои да прегледа обстойно постъпилата информация, свързана с разследването“.

Датската фармацевтична компания Novo Nordisk заяви, че „държи на прозрачността и спазването на етичните норми“. Нейни представители определиха обвиненията в умишлено нарушаване на стандартите и наредбите като „безпочвени и подвеждащи“. Медийните изяви на клиничните специалисти, в които те разискват ефективността на лекарствата, произвеждани от гиганта, не са част от каквато и да била PR кампания, уточниха те.

По повод твърденията, че чрез уебинарите производителят опитва да привлече на своя страна здравни експерти в областта на затлъстяването, от Novo Nordisk увериха, че целта на подобни онлайн събития е образователна, но не отрекоха, че са допуснали някои незначителни грешки.

От университета в Лийдс, където работи проф. Халфорд, обвинен, че защитава интересите на датската компания, заявиха, че не Халфорд, а учебното заведение е било финансирано от Novo Nordisk.

Другият обвинен в рекламиране на медикамента Wegovy – Ник Файнър – отрече да има конфликт на интереси и заяви, че по време на своите интервюта винаги е казвал, че е бивш служител на фармацевтичния гигант.

Уилдинг също отхвърли категорично обвиненията. Той добави, че „винаги е работел усилено, за да осигури лесен достъп до ефективно лекарство на пациентите с тежка форма на затлъстяване“.

Лекарството срещу затлъстяване Wegovy на американския пазар

Американската лекарска комисия, която следи за спазване на етичните норми в медицината, също изрази тревога във връзка с плащанията от страна на Novo Nordisk като инструмент за популяризиране и увеличаване на продажбите на продукта срещу затлъстяване. Оказа се, че компанията е дарила над 210 000 долара на лица, участвали в политическата надпревара в САЩ. Част от тях и днес настояват американското правителство да финансира Wegovy, като изплаща сумата от 1300 долара на пациенти всеки месец.

Клинични изпитания върху ефекта от семаглутид разкриват, че той може да доведе до редуциране на теглото с 15%, особено ако се съчетае с подходящ хранителен режим. Досега обаче не са провеждани дългосрочни изследвания, които да дадат информация за възможните странични ефекти. Има научни доказателства, че при преустановяване на приема, повечето пациенти отново напълняват. Освен одобрението на медикамента Wegovy, британското правителство обмисля да въведе забрана за телевизионни реклами на пакетирани и други вредни храни преди 21 ч.
media.framar.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!