Украйна иска от Русия една трета от активите на СССР в чужбина

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
118

Украйна е открила сега цялата информация за тези задгранични активи на бившия СССР

Киев настоява Русия да върне една трета от активите на бившия Съветски съюз в чужбина. Това заяви в интервю за украинския новинарски портал “Суспилне” посланикът на Украйна във Великобритания Вадим Пристайко, предаде БТА.

По думите му това е отдавнашна история, тъй като след разпадането на СССР Русия предложила на всички бивши съветски републики “да забравят” за външните си дългове, тоест да ги поеме тя, но същевременно да си прибере цялото имущество на Съветския съюз, навсякъде по света.
Престайко отбеляза, че единствената бивша съветска република, която не е приела подобно споразумение и не го е ратифицирала, е била Украйна.

“Аргументът ни бе, че по принцип не сме против, ако става дума за справедлива договорка”, каза той.

Посланикът посочи, че Украйна е поискала информация за дълга на Съветския съюз и активите му по света, за да се убеди, че сделката е справедлива.

“Доколкото със сигурност имахме повече от една трета от всичко, спечелено от Съветския съюз, настоявахме за отчетност. Не получихе тази отчетност. А всичко, включително учрежденията в чужбина и дипломатическите, замъците, сградите, другите активи, остана в Русия. И сега настояваме Русия да върне поне една трета от онова, което се намира в чужбина”, каза Пристайко.

Това засяга по-специално имуществото, което се намира във Великобритания и според украинската страна незаконно е било регистрирано като собственост на Руската федерация.
По думите на дипломата Украйна е открила сега цялата информация за тези задгранични активи на бившия СССР.

“Сега има компании, които ни помагат да се оправим с юридическите трудности. В края на краищата, ако стане ясно, че този иск има перспектива в съда, той ще бъде подаден от държавата Украйна”, посочи Пристайко.
vesti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!