Битката продължава! Сунак се опитва да преодолее изоставането си в надпреварата за нов лидер на Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
28

Според Риши Сунак първостепенната задача на новия министър-председател трябва да бъде овладяването на инфлацията

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Риши Сунак, единият от двамата претенденти за приемник на Борис Джонсън на премиерския пост във Великобритания, защити решението си да напусне правителството и така да спомогне за слагане на край на изпълненото със скандали управление на Джонсън, предаде Асошиейтед прес.

Сунак обвини критиците си, че гледат през розови очила на последните два месеца от живота на кабинета “Джонсън”. “Правителството се оказа от грешната страна по много важен етичен въпрос”, каза кандидат-премиерът.

Съюзниците на Джонсън обвиняват Сунак, че с решението си миналия месец да подаде оставка като министър на финансите в правителството на Джонсън е извършил предателство. В мотивите за оттеглянето си той посочи тогава етичните скандали, в които се беше забъркал кабинетът, и обяви, че “не може да се продължава по този начин”. След това оставка подадоха над 50 членове на правителството, с което не оставиха на премиера друг избор освен да се оттегли от лидерското място в Консервативната партия.

Проучванията за нагласите сред актива на торите сочат преднина за външния министър Лиз Тръс пред Сунак в надпреварата за наследник на Джонсън. Днес по пощата в домовете на около 180 000 членове на Консервативната партия пристигнаха бюлетините, с които те ще определят победителя. Новият лидер ще бъде обявен на 5 септември и автоматично ще стане министър-председател на Великобритания.

През 2019 г. Джонсън изведе консерваторите до убедителна изборна победа, но след това се забърка в поредица скандали, най-шумни от които бяха тези за организирането на купони в нарушение на мерките срещу разпространението на КОВИД-19, заради които полицията го глоби. Той успя да се задържи на власт въпреки негативния отзвук от скандалите, но в крайна сметка на 7 юли подаде оставка заради нов скандал, избухнал във връзка с назначение на политик, обвинен в непристойни сексуални действия. Именно той предизвика и масовите оставки на министрите му.

Сунак заложи в надпреварата на стратегия да се представя като опитен министър, който може да преведе страната през икономическите трудности, породени от пандемията и войната в Украйна. Той беше фаворитът на депутатите тори, които трябваше да сведат до двама кандидатите за нов лидер, след като първоначално те бяха 11.

Но засега Тръс сякаш се справя по-уверено и спечели подкрепата на някои знакови имена сред депутатите и министрите от Консервативната партия с обещанията си да намали данъците и бюрокрацията.

Заменилият Сунак като финансов министър Надим Захауи каза, че подкрепя Тръс, защото тя предлага мерки за стимулиране на икономиката за разлика от Сунак, който според Захауи ще я съсипе.

Сунак обвини Тръс, че дава неизпълними обещания, особено в икономическата сфера. Тръс предвижда в програмата си веднага да намали данъците, за да понижи цената на живота за хората, а намалените приходи за държавата от тази мярка да бъдат компенсирани със заеми. Според Сунак първостепенната задача на новия министър-председател трябва да бъде овладяването на инфлацията.

Но днес и той обеща голямо поетапно намаляване на данъчното облагане върху доходите през следващите няколко години, в което критиците му видяха отстъпление от досегашните му възгледи под натиска на успехите на Тръс в надпреварата. Сунак обяви, че до 2029 г. ще намали основната данъчна ставка за доходите от 20 на 16 процента.

“Искам да съм сигурен, че ще можем да платим за това. Искам да съм сигурен, че можем да направим това успоредно с осигуряването и на икономически растеж”, каза Сунак.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!