UK иска пред Г-7 световен стандарт за “ваксинационни паспорти”

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1426
London, United Kingdom - August 17 2020: Passengers with protective face masks and luggage leaving King's Cross Station

Великобритания планира да използва председателството си в Г-7, за да окаже натиск за приемане на международно призната система за ваксинационни паспорти, която би могла да позволи възобновяване на пътуванията макар премиерът Борис Джонсън да призна, че идеята повдига сложни етични проблеми, предаде Асошиейтед прес.

Британското правителство по-рано заяви, че не обмисля издаване на ваксинационни паспорти за хората, ваксинирани срещу Ковид-19. Сега обаче властите са започнали преглед на въпроса за “удостоверяването на Ковид-статуса”, при който ще бъдат проучени начини хората да могат да доказват, че не са болни – с поставена ваксина или с отрицателен тест.

Властите посочват, че ще се опитат да въведат система, която да позволи на ваксинирани лица да пътуват по-свободно между държавите. Лондон допълва, че работи заедно с други страни посредством Световната здравна организация, Г-7 и други структури за развиване на ясна международна рамка от стандарти.

Проучва се и как подобно удостоверяване ще може да бъде използвано от работодатели, собственици на места за обществени прояви и организатори на големи събития.

Джонсън предупреди днес, че въпросът е сложен и преди да се вземе решение, трябва да бъдат проучени много неща.

“Не можем да проявяваме дискриминация спрямо хора, които по някаква причина не могат да се ваксинират”, допълни британският премиер.
dnes.dir.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!