Централната банка на Великобритания: Пазарът тества банките

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
83

Според управителя на Bank of England кризата няма да се задълбочи

Пазарът тества банките, за да открие слабости, но ние сме в състояние на повишена бдителност. Това заяви управителят на Bank of England Андрю Бейли по време на изслушване в Комисията по финансови въпроси в британския парламент, предаде CNBC.

Изслушването е във връзка с разразилите се сътресения в банковия сектор в САЩ и Европа, които доведоха до фалита на няколко кредитни институции и преструктурирането на други. В петък „Дойче банк” предизвика нови страхове, след като акциите ѝ силно поевтиняха, макар към момента ситуацията да изглежда овладяна.
Бейли посочи още, че властите в САЩ се занимават с конкретни проблеми, свързани с регионалните банки, а в Швейцария Credit Suisse представлявала индивидуален проблем. Той все пак отново заяви, че банковата система на Обединеното кралство е „в силна позиция, като е добре капитализирана и има ликвидност”.

Управителят на Bank of England отбеляза, че в момента „пазарите се опитват да намерят слаби точки”, като изтъкна че не мисли, че ситуацията прилича на тази от 2007/2008 г., когато започна последната голяма финансова криза.

„Сега сме в много по-различна позиция, но трябва да сме бдителни”, каза Бейли в отговор на въпрос дали банковата система е стабилна.
nova.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!