Цените на жилищата във Великобритания ще нараснат само с 1% догодина

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
119

Прогнозата на кредитора Halifax е по-песимистична от тази на други компании

 

Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата във Великобритания вероятно трудно ще постигнат растеж през 2022 г. след две години на силни ръстове, съобщи един от най-големите ипотечни кредитори в страната, цитиран от Bloomberg.

Компанията Halifax съобщи, че очаква растеж от 1% на средната цена на жилищните имоти догодина след повишението с 8% през тази година и с 6% през 2020 г.

Данъчната ваканция при покупките на имоти наред с блокадите по време на пандемията, които накараха потребителите да търсят по-просторни жилища с място за работа у дома, подхрани ръстовете тази година. Догодина ускоряването на инфлацията и повишаването на данъците ще увеличат разходите на домакинствата, а Английската централна банка (АЦБ), която повиши лихвите за първи път от началото на пандемията в четвъртък, се очаква да продължи с тази политика.

„Перспективата за нов ръст на лихвите през 2022 г. за сдържане на ускоряващата се инфлация и изтичането на мерките за подкрепа на правителството ще доведат до по-голям натиск върху бюджетите на домакинствата, а това означава, че ръстът на цените на жилищата ще се забави значително“, коментира Ръсел Гали, управляващ директор на Halifax.

Прогнозите на кредитора са по-песимистични от тези на други компании. По-рано този месец Rightmove съобщи, че очаква ръст на цените от 5% през 2022 г. Въпреки това според Halifax има „голяма степен на несигурност“ около перспективите, особено за това колко спестявания са натрупали потребителите по време на пандемията.

Компанията не е сигурна и колко трайна е тенденцията за живот по-далеч от центъра на градове като Лондон.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!