Цените на жилищата на Острова намаляват най-много от световната финансова криза

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
481

Между април и юни цените се понижават с 0,9% спрямо първото тримесечие на годината

Снимка: Bloomberg L.P.

Цените на жилищата във Великобритания са намалели с най-бързия си темп от световната финансова криза между април и юни, сочат данни на компанията Halifax, цитирани от Bloomberg.

Цените се понижават с 0,9% спрямо първото тримесечие на годината, тъй като в страната беше въведена блокада заради коронавирусната пандемия. Въпреки това на годишна основа цените са нараснали в Уелс и всички области на Англия. Шотландия не се е вписала в тенденцията, като отчита спад от 0,8%, който е първи от седем години насам.


Миналата сряда правителството временно отмени данъка върху продажбите за първите 500 хил. паунда (630 хил. долара) от жилищните цени. Ходът цели да съживи активността на пазара, въпреки че анализатори се питат доколко ефективен ще е той.

„Макар че ниските лихви по ипотечните кредити, количествените облекчения от Английската централна банка (АЦБ) и мерките на правителството за намаляване на последиците от COVID-19 трябва да смекчат удара, през второто полугодие вероятно ще има ново намаляване на цените“, коментира Пол Смит, икономически директор в IHS.


Ваканцията от гербовия налог, която влезе в сила незабавно и остава до март 2021 г., може да осигури така необходимия стимул на пазара за скъпи домове в Лондон и Югоизточна Англия. Двата региона традиционно имат най-високите цени на жилищата в страната.

Съотношението между цените на жилищата и доходите остава на исторически високи равнища от 6,18% спрямо 6,20% през първото тримесечие на 2020 г.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Миглена Иванова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!