Великобритания заменя дизеловите влакове с такива на батерии

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
90

Обединеното кралство има план да преоборудва всичките си дизелови влакове така, че те да се задвижват с батерии. Този план направи голяма стъпка напред тези дни, след като Hitachi Rail и Hyperdrive Innovation подписаха изключително споразумение за разработване на батерии в Североизточния регион, предаде greentech.bg.

 

Двата производителя са готови да ускорят производството на батерии, които могат да се вграждат в железниците и да осигурят нулевоемисийни електрозахранване за стотици влакове Обединеното кралство.

В момента производителите на влакове по целия свят се състезават за разработване на модели с нулеви емисии, които могат да обслужват неелектрифицирани маршрути. Понастоящем неенектрифицираните трасета са източник на сериозно замърсяване на въздуха заради използването на дизелово гориво.

Обединеното кралство се разглежда като особено важен пазар, тъй като почти две трети от железопътната мрежа на Обединеното кралство не е елекетрифицирана. Страната има 32 хиляди километра железни птъища. В последните години обаче правителството се ангажира с амбициозни цели за декарбонизация както на железопътния сектор, така и на икономиката като цяло.

Hitachi идентифицира своите 275 влака като потенциални първи получатели на батерии от новото производствено съоръжение във Великобритания. Фирмата посочва, че има потенциал да се монтират батерии на всички нови метро и междуградски влакове, които ще са необходими през следващите години, за да заменят стареещия дизелов подвижен състав.

Според скорошен анализ на компанията, потенциалния пазар на батерийната технология на Hyperdrive и Hitachi е над 400 влака.

„Партньорството ни с Hitachi ще осигури големи инвестиции и работни места в Североизточния регион, засилвайки веригата за доставки на батерии във Великобритания и поддържайки страната на път, за да достигне до нула до 2050 г.“, добави той. „Към днешна дата само 42 на сто от железопътните линии в Обединеното кралство са електрифицирани, като британските влакове използват 469 милиона литра дизел всяка година, отделяйки над 2,4 милиона тона CO2 годишно,“ посочи транспортното ведомство на страната. От министерството на икономиката подчертаха, че нулевоемисийният обществен транспорт е жизненоважен фактор за изграждането на силна, „зелена“ икономика, особено след пандемията.
19min.bg/news

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!