Цените на британските жилища може да паднат с до 5% заради по-скъпите ипотеки

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
151

Прогнозата на Zoopla за 2023 г. предвижда и превръщането на ипотечните лихви на ниво от 4-5% в нова норма за жилищния пазар във Великобритания

Снимка: Bloomberg L.P.

Собствениците на жилища във Великобритания ще трябва да свикнат да плащат повече за своите ипотеки, като увеличените разходи за покриване на жилищните кредити ще предизвикат спад в цените на имотите с до 5% през 2023 г., съобщава Bloomberg, цитирайки доклад на портала за недвижими имоти Zoopla.

Такъв спад в цените на жилищата би заличил ръста им от последните осем месеца. В същото време имотите в Лондон ще бъдат изправени пред най-голямата загуба на стойност след 13 месеца на ценово покачване, което ще бъде заличено при подобен сценарий, предвиждащ лихви по ипотеките от около 4%.

„Предстоящата година зависи от посоката на ипотечните лихви, което оказва влияние върху покупателната способност на домакинствата, които вече се сблъскват с по-високи разходи за живот“, коментира Ричард Донъл, изпълнителен директор на Zoopla. „Собствениците на жилища, които искат да продават през 2023 г., ще трябва да бъдат реалисти по отношение на цените и може да се наложи да се откажат от някои от приходите от времето на пандемията, за да реализират продажба“, добавя той.

Някои банки в Обединеното кралство предлагат дори по-мрачни перспективи от Zoopla. Най-големият ипотечен кредитор във Великобритания, Lloyds Banking Group Plc, прогнозира 7,9% спад на цените на жилищата през следващата година, като при най-лошия сценарий банката очаква срив от 18% в стойността.

Месечните вноски по ипотеки като дял от разполагаемия доход на британците. Източник: Bloomberg Economics Месечните вноски по ипотеки като дял от разполагаемия доход на британците. Източник: Bloomberg Economics

Лихвите по ипотечните кредити в страната доближиха върховете, наблюдавани за последен път през финансовата криза от 2008 г., откакто бившият премиер Лиз Тръс разтърси пазарите със своя провален фискален план миналия месец. По-високите лихвени проценти рязко забавиха търсенето на жилищния пазар, като кредитополучателите, които искат да купят или рефинансират имот, също са изправени пред тежестта на ускорената инфлация, която достигна 40-годишен връх.

Английската централна банка (АЦБ) съобщи, че броят на новите одобрени ипотеки е спаднал до 66 789 през миналия месец от 74 422 броя през август – знак, че скокът в разходите за изплащане на жилищни кредити охлажда търсенето. Средната ефективна годишна лихва по ипотечните кредити се повиши с 29 базисни пункта до 2,84% през септември, като това е най-голямото ѝ месечно увеличение от декември 2021 г., когато АЦБ стартира своя цикъл на затягане на паричната политика.

Скорошното рали при британските държавни облигации след назначаването на Риши Сунак за министър-председател осигури известна стабилност, но Zoopla казва, че ниво от 4-5% при лихвените кредити за ипотеки ще се превърне в нова норма.

Лихвите по ипотечните кредити във Великобритания остават близо до своя пик, отчетен през 2008 г., въпреки частичната стабилизация на пазара. Източник:Moneyfacts Лихвите по ипотечните кредити във Великобритания остават близо до своя пик, отчетен през 2008 г., въпреки частичната стабилизация на пазара. Източник:Moneyfacts

При по-малко вероятния сценарий лихвените проценти по ипотечните кредити да бъдат на ниво над 6% през по-голямата част от 2023 г., собствениците на жилища в Обединеното кралство могат да станат свидетели на двуцифрени спадове на цените.

Все пак някои големи банки са по-оптимистични по отношение на цените на жилищата в страната. Миналата седмица Barclays Plc и HSBC Holdings Plc обявиха, че очакват растеж през 2023 г. въпреки пазарните сътресения, докато главният финансов директор на Banco Santander SA изтъкна пред Bloomberg, че не очаква значителни спадове в стойността на жилищата в Обединеното кралство през следващите години.

„През следващите седмици и месеци пазарът ще се движи от онези, които „трябва“ да купуват или продават“, коментира Карълайн Патинсън, управляващ директор в британската агенция за недвижими имоти Pattinson. По думите ѝ тези, които не бързат да купуват или продават, ще изчакат по-подходящ момент.

investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!