Трябва ли да бъде премахнато Великото народно събрание?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
90

В Конституцията трябва да се уреди как ще протича независимо разследване срещу главния прокурор, посочи главният експерт на Правна програма към ЦИД

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ако говорим за рестарт и коренна промяна на управлението у нас, каквато е необходима, това преди всичко включва премахването на Великото народно събрание. Наличие на Велико и Обикновено народно събрание няма в нито една съвременна демокрация. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria д-р Мария Йорданова, главен експерт Правна програма към Център за изследване на демокрацията.
По повод последните събития в България Йорданова посочи, че министър-председател няма право да свиква Велико народно събрание. Според нея искането на премиера Бойко Борисов е по-скоро едно политическо обръщение в контекста на всичко случващо се.

“В голямата си част предложенията на Борисов са свързани с изменения, които биха могли да бъдат гласувани от Обикновено народно събрание”, коментира експертът.

Йорданова изтъкна, че има необходимост от промени в българската Конституция. Според нея обаче трябва да се започне с анализ за тях, да се вземе предвид международния опит, да се направят проучвания и чак след това да се пристъпи към измененията.

“Става дума за промени в Конституцията, които е по-добре да се оставят за обсъждане на следващото народно събрание, имайки се предвид настоящата политическа криза”, е мнението на юристът от ЦИД.

Д-р Йорданова отбеляза още, че последните промени в Конституцията, с изключение на тези за приемането на България в Европейския съюз, са били по повод на съдебната система.

По думите й в момента е необходимо да се уреди как ще протича независимо разследване срещу главния прокурор, отговорността му за изпълнението на конституционните му правомощия, както и какъв механизъм ще се задейства в случай, че той не ги изпълнява.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!