Таки, Къро, Тиквата, Каскета – мафията у нас стига до върховете на властта

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
461
Христофорос Аманатидис-Таки (вляво) – сниман от папарак в центъра на София миналото лято. Вдясно е разпространена от полицията снимка на Красимир Каменов-Къро. Двамата са наследници на част от мафиотската организация ВИС2, която пък е конкурентна на друга мафиотска организация – СИК. Снимки: автор неизвестен

Продължение – виж „Таки, Къро, Тиквата, Каскета – какво общо?

 

Само през 2003 г., освен Мето Илиенски, са извършени 13 поръчкови убийства на по-едри фигури от криминални и други групировки, свързани с подземния свят. По-известните жертви през въпросната година са: Илия Павлов, Филип Найденов-Фатик, Степан Рибаков, Евгени Стефанов–Женята, Николай Христов–Данкина, Румен Маринов–Нарциса и др.

Тогава, през същата 2003 г., след като Мето Илиенски изчезва без следа, плъзва версия, че той е зарязал жена си, избягал и се скрил някъде по света. Тази версия е по-скоро художествен сюжет, заимстван от филмите. Смята се, че тялото на Мето Илиенски е изгорено в пещ и не са останали никакви следи.

В следващите години Каменов-Къро го причисляват в тандем с Христофорос Аманатидис-Таки. Пишат ги съратници продължители на „дейностите“ на бившата ВИС 2.

За онези, които не са били сведетели на мутренските години през 90-те, трябва да се припомни – бяха създадени две големи групировки СИК и ВИС, от бивши борци и барети от системата на МВР. Те започнаха рекет над дребния бизнес, собственици си плащаха да не ги закачат. Често направо им взимаха бизнеса. Овладяха контрабандните канали, по които отначало потече петрол към Югославия, цигари и алкохол навътре, после и наркотици във всички посоки. Организираха и простуцията. Класически „бизнеси“ на мафия.

Към тях се присъединиха хора от МВР, които отначало просто взимаха пари да помагат, после направо преминаха в бизнеса. Едното от „перата” на тези групировки бяха кражбите на коли през 90-те години. Тогава се крадяха близо 40 хил. коли годишно по официални данни на полицията, но нерегистрираните са още поне толкова, когато собственикът си плаща на крадците да му върнат колата. (По ирония на съдбата напоследък за зачестили този тип кражби, с помощ от полицията, и откуп). Този бизнес на групировките прерасна в официален рекет, когато си направиха застрахователни компании и ако не се застраховаш при тях, ти крадат колата.

Таки започва като люлински бандит, крадец на коли, издига се до положение да контролира това „перо“ – кражбите на коли в цяла България – в структурите на ВИС 2. Звездата на Таки като герой от големия наркобизнес изгрява след смъртта на Георги Илиев и на много от хората от групировките, което се случва до края на мандата на Борисов като главен секретар на МВР.

През 2009 г. му е издадена заповед за арест, с обвинения в престъпна група за разпространение на наркотици и побои, но след няколко години става ясно, че обвиненията тихомълком са отпаднали.

Започва периодът, в който Борисов поема цялата власт. Контрабандни канали и незаконен бизнес са овладени и контролирани, но не и прекъснати. Някои банди изчезват, изхвърлени са от бизнеса, появяват се нови играчи, фирми, или старите се отчитат на когото трябва.

През 2012 г. на Таки му е издадена европейска заповед за арест и е пуснат за издирване от Интерпол. Тогава е задържан в Дубай, след като се предава сам с адвокат, но не го екстрадират. И оттогава е в неизвестност, но неофициално се е появявал в България (виж снимката). През цялата си „кариера“ е задържан веднъж за 24 часа.

Таки и досега шета необезпокояван, смята се, че пребивава повечето време в Дубай, и обикаля в неизвестно какви държави. Но не е притесняван от българската прокуратура в последните години. През март т. г. на пресконференция главният прокурор Гешев вдигна мерника не на Таки, а на Къро. Участвал в заговор за убийството на главния прокурор, имал контакт с банкера в Белград и др.

В последните години от подземния свят излизат новини, че Къро и Таки са в конфликт, опитват се да се избутат един друг от бизнеса, опитват се да овладеят и законните си фирми. И малко след като Гешев обяви Къро като участник в заговор срещу главния прокурор, той е убит. Случаеност? — както пишат подигравателно в социалните мрежи. Кой е поръчителят? Таки? Дали някой не се опитва да премахне и двамата?

Ако пречиш на нечий престъпен бизнес, може да очакваш да те премахнат. На криминалния „пазар“ има достатъчно брутални и компетентни наемни убийци, които ще те намерят където и да е. Поли Пантев, бандит от СИК, наркотрафикант и убиец, например, беше убит на остров Аруба (2001).

Сега, който иска може да препрочете публикациите за Борисов в „Конгрешънъл Куотърли“, за неразкритите (или прикритите) близо 30 мафиотски убийства, докато е бил главен секретар на МВР (виж тук). Или грамите на Щатското посолство за Борисов – трафик на наркотични вещества, пране на пари, мафиотски групировки (виж тук).

И докато Гешев вдигаше шум за тоя оня бизнесмен и депутат, Таки шета у нас, влиза и излиза необезпокояван. Брендо, дето се крие в Украйна с редовно тяхно гражданство, и той е недосегаем.

И кой е капо ди тути капи? В това отношение у нас сме уникални, в никоя държава мафията не е стигала до такава степен върха на властта.

e-vestnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!