Страх от протести и портрети на загинали руснаци в Украйна, отмени шествията на ”Безсмъртния полк”

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
27

В Русия отмениха и традиционното шествие на ”Безсмъртния полк”, съобщиха руски агенции, позовавайки се на съобщение на депутата от руската Дума Елена Цунаева. Тя коментира, че всеки, който пожелае, може да публикува снимки на своите близки ветерани и загинали във войните в социалните мрежи или на сайта на движението.
“Въпросът е снимките да са до нас, около нас през целия ден”, уточнява още депутатът, която е съпредседател на щаба на “Безсмъртния полк”.

Цунаева коментира, че в редица руски региони са поискали отмяната на шествието, което обикновено е част от парада за Деня на победата (9 май). В пограничните с Украйна региони тази година са отменени парадите за 9 май и манифестациите за Международния ден на труда (1 май) от съображения за сигурност. Паради няма да има и на окупирания от 2014 г. Крим, съобщи през миналата седмица руският представител на полуострова.

От Кремъл коментираха преди дни, че засега Парадът на победата в Москва на Червения площад не се отменя, а местните власти имат право да вземат подобни решения, валидни за отделните региони.

За първи път шествието на “Безсмъртния полк” се проведе през 2012 г. в Томск, когато близки и роднини излязоха с портрети на участвалите във Втората световна война. По данни на ТАСС през 2019 г. в шествието са участвали 10 млн. души в повече от 3,7 хил. града в Руската федерация.

Заради пандемията през 2020 г. и 2021 г. “Безсмъртният полк” се проведе онлайн – руснаците качиха снимки на сайта на движението, които бяха показани като част от “виртуално шествие”.

В мрежата се появиха контраобяснения на официалните, а именно, че шествията “Безсмъртния полк” се отлагат заради страх в Кремъл, че може те да се превърнат в протести срещу войната, която води Русия в Украйна. Мнозина смятат също, че властта иска да не допусне руски граждани да излязат с портрети на свои близки и роднини, загинали в тази война. Това се би било явно несъгласие с политиката, водена от президента Путин. Затова се пласира оправданието “от съображения за сигурност”, но колко хора вярват на него?
frognews.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!