За три години: Над 6500 изнасилвания и сексуални посегателства в британските болници

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
118

/ iStock/Getty Images

Всяка седмица в Англия се случват десетки изнасилвания и нападения в болници, разкрива покъртителен доклад.

Официалните данни разкриват ужасяващите мащаби на злоупотребите – само за три години са докладвани 6500 нападения. Сред престъпленията са нападения над деца и групови изнасилвания, съобщава Мрежата за правата на жените (МПЖ). Основателката на мрежата Хедър Бининг заяви, че те са “само върхът на айсберга”.

“Цифрите показват, че болниците просто не са безопасно място. Те са почти “пазар” за сексуални престъпници. Това е абсолютно ужасяващо”, каза Бининг.

Данните се основават на искания за свобода на информацията, отправени към полицейските сили в Англия и Уелс.

В периода от януари 2019 г. до октомври 2022 г. са докладвани най-малко 2088 изнасилвания и 4451 сексуални посегателства, т.е. по 33 на седмица. Няма подробности дали нападенията са извършени в частни или обществени клиники, но едно от седем е извършено в болнични отделения, като 4,1% от престъпленията са довели до арест или призовка, съобщи “Дейли Мейл”.

Бининг заяви, че това засилва ужаса и показва, че болниците и полицейските сили не успяват да защитят цивилните граждани.

Според нея полицията не се справя адекватно със съобщаването и разследването на престъпленията, както и че болниците са силно наблюдавани и се предполага, че са добре охранявани, поради което съобщаваният процент на обвиненията и арестите е неприемлив.

Групата МПЖ призовава Националната здравна система на Англия, Комисията за качество на грижите и полицията да предприемат действия по тази информация.

Директорът на МПЖ заяви, че разследването е започнало след опасения за безопасността на жените и децата и е завършило с това ужасяващо разкритие. Тя също така отбеляза, че още по-притеснително е, че голяма част от периода на разследването съвпада с пандемията от Ковид-19, когато Обединеното кралство е било в локдаун и болниците са били в повишена готовност.

“Истинските цифри несъмнено ще бъдат много по-високи. Престъпленията от този вид не се съобщават достатъчно, а освен това липсват много данни”, казва Бининг.

МПЖ заявява, че по-доброто регистриране на престъпленията в здравните заведения е приоритет, и призовава Министерството на вътрешните работи да определи насоки за полицията, за да се създаде по-точна картина на проблема.
dariknews.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!