Риши Сунак е разследван от британския парламент за недекларирани доходи и конфликт на интереси

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
78

Разследването е свързано с фирма за грижи за деца, в която е участвала съпругата му
Миналия месец Риши Сунак трябваше да отговаря на въпроси относно акциите, които съпругата му притежава в Koru Kids, агенция за детски грижи

GETTY IMAGES

Британският премиер Риши Сунак е разследван от парламентарната комисия за стандартите по подозрения за недеклариране на доходи и конфликт на интереси, предаде кореспондентът на БНР в Лондон.

Британски медии съобщиха, че разследването е свързано с фирма за грижи за деца, в която е участвала съпругата на премиера Акшата Мурти. Миналия месец Риши Сунак трябваше да отговаря на въпроси относно акциите, които съпругата му притежава в Koru Kids, агенция за детски грижи, във връзка с нова политика, залегнала в пролетния бюджет, от която тя може да се е възползвала.

Министърът на финансите Джеръми Хънт обяви пилотен проект за плащания на нови детегледачи, като заплащането е по-добро за онези, които се регистрират чрез агенции. Акшата Мурти е вписана като акционер в една от тези агенции – Koru Kids, още на 6 март.

Риши Сунак не спомена за връзките на съпругата му с Koru Kids, когато бе разпитан от депутатите за новата политика в парламентарна комисия на 28 март.

Докато регистърът на доходите на депутатите изисква от тях да декларират всички плащания, дарения или оказано им гостоприемство, за които може основателно да се счита, че влияят върху работата им в парламента, кодексът за поведение на депутатите не изисква от тях да регистрират доходите на съпруги/съпрузи или партньори.

Министерският регистър на доходите обаче, който се отнася към министерския кодекс, изисква деклариране на доходите на съпругата/съпруга или партньора и може да бъде преценено, че има конфликт на интереси.

Както вече стана известно британският премиер Риши Сунак е по-богат от кралското семейство на Острова.

Според „Guardian” богатството на Сунак и съпругата му Акшата Мурти се оценява на 730 милиона паунда (1,3 милиарда долара), според списъка на най-богатите на Sunday Times за 2022 г.

Списъкът ги поставя като 222-рите най-заможни хора във Великобритания. За сравнение, богатството на покойната кралица Елизабет II се е оценавало на 370 милиона паунда (660 милиона долара) преди смъртта й.

Новият крал Чарлз III и Камила пък могат да се похвалят с лично богатство съответно 300 млн. паунда (536 млн. долара) и 350 млн. паунда (626 млн. долара), според „Guardian“.

Сунак е бивш мениджър на хедж фондове, а жена му е дъщеря на един от най-богатите хора в Индия – Нараяна Мурти, който е основател на технологичния гигант Infosys.

Акшата Мурти, която също е моден дизайнер, инвестира в стартиращи фирми чрез своята частна инвестиционна фирма Catamaran Ventures UK. През май индексът на Bloomberg Billionaires Index оцени нейното нетно състояние на около 1,3 милиарда долара.

Двойката се запознава, докато учат в Станфордския университет и се женят през 2009 г. Имат две дъщери.
epicenter.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!