Продължава напрежението в Дувър, лоши санитарни условия, няма осигурена храна

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
294

Стотици камиони са блокирани преди британското пристанище

Шофьор на камион приготвя импровизирана вечеря близо до входа на пристанище Дувър, 23 декември 2020 г.Снимка: ЕПА/БГНЕС
Страстите се разгорещиха на британското пристанище Дувър заради продължаващите закъснения на шофьорите на тежкотоварни камиони, въпреки че Франция отвори границата, която затвори преди 48 часа заради новия щам на коронавируса, разпространяващ се много бързо в Югоизточна Англия.

Франция прекрати пълната забрана, включваща и товарните превози, но става ясно, че ще са необходими дни, докато бъде разчистено огромното струпване на тирове в района на Дувър.

По данни на министерството на транспорта има около 5 000 тежкотоварни камиони. Стигна се до сблъсъци на полицията с шофьори, недоволни от мудните мерки на местните власти.

Има един задържан в Дувър, безредици има и на близкото летище Манстън, където са паркирани много тирове.

Вдигната забрана означава, че френските граждани, британските граждани живеещи във Франция и превозвачите от ЕС могат да преминат през Ламанша, но при условие, че имат отрицателна проба от бърз тест за коронавирус.

Организацията за тестовете обаче е много хаотична. Род Макензи от Асоциацията на пътните превозвачи заяви, че подаваната информация на шофьорите е много неточна и неясна.

Под всякаква критика са санитарните условия, на практика няма осигурена никаква храна. Лорд Адонис, който е бивш министър на транспорта и бивш правителствен съветник, призова премиера Борис Джонсън да осигури търговска сделка по Брекзит, защото сцените, които се наблюдават сега в Дувър могат да се повторят след 1 януари.

„След като вече знаем какви ще бъдат последиците за търговията, нарушенията на транспорта и бремето за пристанищата, е напълно немислимо правителството да се отвърне от постигане на сделка с ЕС пред следващите 48 часа“, заяви Адонис.

От ръководството на националното здравеопазване пък се чуха гласове „преходният период“ да бъде удължен с един месец.

Мнозина критикуват властите, че въпреки хвалбите, че са подготвени за подобен сценарий в случай на Брекзит без сделка, кризата със затварянето на границата е показала точно обратното – пълна липса на подготовка.
Дувър, Великобритания, 23 декември 2020 г.
bnr.bg
Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!