Стефан Тафров за изказването на Митрофанова: Очаквам правителството и МВнР да защитят суверенитета на България

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
58

Изказването на посланик Митрофанова не е опит за намеса, това е намеса, груба намеса във вътрешните работи на България.

Това каза в аудиокаста “Това е България“ на “Фокус“ Стефан Тафров, бивш постоянен представител на България в ООН и посланик в Италия, Великобритания и Франция.

“Митрофанова, не я наричам посланик, защото тя не се държи като посланик, нарушава основни правила в поведението на дипломатите. Те не коментират вътрешната политика на България и подобно изказване във всяка друга страна би довело до нейното обявяване за “персона нон грата“, незабавно обявяване.

В нашия случай МВнР реагира едва преди 4 дни по много мек начин. Аз се учудвам, че министър Милков лично е разговарял, изглежда, с Митрофанова, това е абсолютно недопустимо. Време е Митрофанова да напусне България, да бъде обявена за “персона нон грата“ след този скандал“.

В момента, в който една държава, това е елементарно, започне да позволява на чужди посланици да обясняват за кого биха гласували, тя е изгубила своя суверенитет, категоричен е Тафров. “Очаквам от МВнР и от правителството да защити суверенитета на България“.

Нито Херо Мустафа, нито никой друг американски посланик не е обяснявал за кого ще гласува в едни български избори, има огромна разлика, допълни Тафров.

Председателството на Съвета за сигурност на ООН се извършва на ротационен принцип по азбучен ред на страните-членки в момента, това е формален критерий, той няма как да бъде променен. Така Тафров коментира председателството на Съвета за сигурност на ООН от руския външен министър Сергей Лавров. “Така че председателството на Русия е абсурдно, абсурдна е темата, която те избраха за това заседание. Но важно е все пак в моменти на криза да има едно място, където постоянните членки си говорят и това все пак продължава да бъде Съветът за сигурност, колкото и диаметрално да са противоположни позициите“.
ruse24.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!