Ето кога Путин е взел решението да нахлуе в Украйна

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
81

Всички изчисления на руснаците се оказаха грешни

Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на Русия Владимир Путин е взел решение да започне пълномащабна война срещу Украйна година преди нахлуването на 24 февруари 2022 година, предаде изданието Вёрстка.

Разследване, позовано на разговори с бивши и настоящи служители в руските и украински служби, разкрива, че Путин е взел решението в края на февруари 2021 година. Подготовката за пълномащабната война е продължила една година, но през цялото време в Кремъл са изхождали от грешни предположения и изчисления. Водещият мотив на Путин е бил личен – желанието за мъст.

Подготовката за инвазията е протичала при строга секретност. На 12 юли 2022 г. на сайта на Кремъл се появи статия на Путин „за историческото единство на руснаци и украинци“. Текстът е променян многократно, а в един от вариантите е имало пряка заплаха за възможността за започване на война. Заплахата е била премахната от окончателната версия.

Според източници на изданието три месеца преди войната руснаците вече са обсъждали как ще разделят Украйна между големи корпорации. Според идеята една от държавните или частни корпорации, близки до Кремъл, е трябвало да отговаря за развитието на всеки регион. „Последната капка” за руския президент в решението за нахлуване са били санкциите, наложени срещу каналите на неговия близък приятел Виктор Медведчук. Путин е приел санкциите като лична обида.

Всички изчисления на руснаците обаче са били грешни. Те са предполагали, че ще погълнат цяла Украйна както Крим, разчитайки на местни колаборационисти. Според източници олигархът Юрий Ковалчук е повлиял на Путин да започне така наречената „специална военна операция“. Именно Ковалчук убедил Путин, че Европа е разделена от противоречия и сега е най-добрият момент за бърза операция, твърди източник, близък до Кремъл. По това време Путин се е изолирал от много хора заради пандемията и не е имал реална представа за шансовете си да превземе Украйна. Федералната служба за сигурност на Русия още от юли 2021 г. се е готвела за окупацията на Украйна. От лятото на същата година разговорите за възможна война са станали ежедневие сред хората, близки до Кремъл.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!