Собственикът на British Airways подкрепи ликвидността си с 2,45 млрд. паунда

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
343

Снимка: архив Ройтерс

Собственикът на British Airways IAG повиши общата си ликвидност с 2,45 млрд. британски лири (3,4 млрд. долара) чрез заем и отсрочени пенсионни вноски, предава Ройтерс.

Групата продължава да проучва други възможности за дълг, за да подобри финансите си, допълва информационната агенция.

В замяна на отсрочването на пенсионните вноски British Airways е постигнала споразумение да не изплаща дивиденти на компанията майка IAG преди края на 2023 г.

Както всички компании в сферата на авиацията и транспорта, IAG изчерпва кеша си след близо 12-месечен период с минимални приходи. Компанията отмени дивидента си през април миналата година, а след това през октомври събра 2,74 млрд. евро от акционерите, за да оцелее.

Страните по света затегнаха ограниченията за пътувания през последните два месеца в отговор на новите варианти на коронавируса и не е ясно кога пътуванията ще се рестартират. Това оказва допълнителен натиск върху финансите на авиокомпаниите.
„В допълнение към тези договорености IAG продължава да проучва други дългови инициативи, за да подобри допълнително своята ликвидност“, казва IAG, която също притежава авиокомпаниите Iberia и Vueling в Испания и ирландската Aer Lingus, в изявление в понеделник.

British Airways заяви, че е постигнала окончателно споразумение за нов 5-годишен заем от 2 млрд. паунда, който е частично гарантиран от Великобритания чрез нейното подразделение за експортно финансиране. Това споразумение също ограничава превозвача да изплаща дивиденти на IAG.

British Airways е най-голямата и най-печелившата авиокомпания на IAG и паузата в дивидентите означава, че може да минат години, преди акционерите на групата да получат плащания отново. Това е малко вероятно да бъде изненада за акционерите предвид новите дългове, поети от авиокомпанията, и факта, че пътуванията не се очаква да достигнат нивата от 2019 г. до 2024 г.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!