Джонсън обяви “пътна карта” за излизане от локдауна с последна фаза през юни

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
2106

Борис ДжонсънСнимка: ЕПА/БГНЕС
Британският премиер Борис Джонсън обяви в Камарата на общините обещаната от него “пътна карта” за излизане от втория тежък локдаун, наложен в началото на декември заради Covid-19. Въпреки масовата имунизация във Великобритания облекчаването на ограниченията ще е предпазливо и постепенно и ще става на четири фази с надежди към края на юни страната да започне да се завръща към нормален начин на живот.

Борис Джонсън уточни още в началото, че датите, които ще спомене, са само ориентировъчни, защото не датите са важни, а данните за това дали са изпълнени четирите условия за вдигане на локдауна, които са:

1. Масовото ваксиниране да продължава да върви по план.

2. Доказателства, че ваксините значително намаляват броя на починалите с Covid-19 или нуждаещите се от лечение в болница.

3. Нивата на заразявания да не предизвикват претоварване на болниците.

4. Новите щамове на вируса да не променят фундаментално риска от вдигане на ограниченията.

Мерките ще бъдат облекчавани в четири фази.

Първата фаза започва с отварянето на училищата на 8 март, включващо всички активности на открито в извънучебно време. Двама души от различни домакинства ще могат да се срещат на открито.

От 29 март ще бъде позволено събирането на открито до 6 души или две домакинства. Могат да бъдат упражнявани редица спортове като тенис, голф, футбол.

Началото на втората фаза е 12 април, когато отварят „второстепенните“ магазини, фризьорските салони, градините на пъбовете, зоопарковете, библиотеки, музеи, басейни и фитнес зали.

Третата фаза с начало 17 май премахва правилото за събиране на до 6 души, хората ще могат да си ходят на гости, пъбовете и ресторантите ще могат да приемат ограничен брой посетители на закрито. До 10 000 могат да бъдат допускани по стадионите.

И последната четвърта фаза от 21 юни предвижда премахване на ограниченията за социални контакти, отваряне на всички останали сектори на икономиката.

„Тази пролет и това лято ще бъдат много по-различни от предишната година“, каза в заключение Борис Джонсън.
bnr.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!