Скопие заличи втори български клуб

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
106

Новината за заличаването първо е обявена от проруската и просръбска крайно лява формация „Левица“

Дни след като закри Българския клуб в Битоля „Иван Михайлов“ министърът на правосъдието на РС Македония издаде заповед за заличаването на Българския клуб “Цар Борис III” в Охрид, предаде БГНЕС.

И двете сдружения на местните българи бяха регистрирани преди 3-4 години. Тяхното заличаване става след поправки в закона, които влизат в сила със задна дата.
Днес следобед министърът на правосъдието Кренар Лога подписа решение за закриване на Българския клуб “Цар Борис III” в Охрид.

Решението идва след становището на Комисията за употреба на имената, която преди два дни даде отрицателно становище за клуба в Охрид. Сега на ход е Централният регистър, който трябва да изтрие името от системата след това решение.

„Комисията за употреба на лични имена смята, че евентуалното назоваване на сдружението с такова име предизвиква напрежение и нетърпимост сред цялото македонско общество. В обяснението Комисията посочва, че той е отговорен за престъпления, извършени по време на българската окупация на Македония през Втората световна война, по време на които са ликвидирани стотици граждани. Особено се подчертава мнението, че неговото сътрудничество и съюз с Третия райх и подчертаната антисемитска политика са най-пряко отговорни за депортирането и унищожаването на хиляди евреи от Македония в лагера на смъртта Треблинка“, се казва в официално изявление.

Новината за заличаването на Българския клуб от Охрид първо е обявена от проруската и просръбска крайно лява формация „Левица“.

Точно тази формация на 6 октомври миналата година официално поиска закриването от страна на Прокуратурата в Охрид на Културния клуб „Цар Борис Трети“.

Срещу клуба имаше и стрелба с огнестрелно оръжие, по чудо нямаше пострадали. До момента няма информация, че извършителите са намерени.

Източник: БГНЕС
vesti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!