Професионалното изтощение струва на британската икономика 28 милиарда лири на година

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
74

Жителите на Великобритания са по-податливи на проблеми с психичното здраве
Свързаният с работата стрес или професионалното изтощение, известно като “прегаряне”, струва на британската икономика 28 милиарда лири всяка година и е причина за 23,3 милиона дни отпуск по болест, според ново проучване, цитирано от Франс прес.

Жителите на Великобритания са по-податливи на проблеми с психичното здраве, отколкото хората в която и да е друга от страните, включени в анализа, посочват авторите му от френската застрахователна компания “Акса” (Axa) и британския Център за икономически и бизнес изследвания (CEBR).

 

Заключенията им се основават на проучване на института “Ипсос” (Ipsos), обхванало 30 000 души на възраст от 18 до 74 години в 16 страни и територии по света. Резултатите от него показват, че 21 процента от възрастните британци страдат от емоционален стрес, изпреварвайки САЩ (17 процента), Белгия (11 процента), Франция (10 процента), Китай (10 процента) и Швейцария (9 процента).

“Почти половината британци понастоящем не са в състояние на психично благосъстояние и са изложени на риск от прегаряне, което оказва значително въздействие върху икономиката и бизнеса на Обединеното кралство”, посочват авторите на проучването в изявление.

Кризата с разходите за живот във Великобритания изглежда има особено неблагоприятно въздействие.

Данните на CEBR показват, че само финансовият стрес и тревогите на служителите струват на бизнеса в страната до 6,2 милиарда лири под формата на отсъствия по болест и загуба на производителност.

 

Проучването все пак разкрива и признаци на подобрение, с намаляване на стигмата, свързана с проблемите с психичното здраве, и значително увеличаване на броя на хората, които са в “много добро психично здраве” – те съставляват 23 процента от анкетираните.

Източник: БТА/Елена Христова

vesti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!