Ще ядете по-малко месо, новото еко нормално ще бъде по-голяма промяна от коронавирусното

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
187

„Коронавирусът е проблем за 2 до 4 години, а глобалното затопляне ще ни наложи поведенчески и културни промени за 50 – 100 години напред”, предупреди на глобалната климатична конференция в Глазгоу главният научен съветник на Великобритания Патрик Валънс. „Ето аз минах от кола на колело, намалих месото, дойдох от Лондон до Глазгоу с влак, ограничавам потреблението на ток, всички ще трябва да променим консумацията на различни стоки и услуги”, директно обрисува нещата той, цитиран от Гардиън. Картината прилича на ситуация в Китай при Мао, от която страна бяга вече 45 години.
Към него се присъедини колегата му от Канада – главният учен на страната Мона Немер, която обяви „дълбока поведенческа и културна промяна в нашата връзка със земята”.

Пред New Scientist Валънс добавя: „Има доста надежда да се справим с 1,5 глобално затопляне, вместо с 2 градуса. Първо, технологиите ни помагат за развитието. Второ, новото поколение е решено да направи нужните промени в начина на живот. Трето, има начин да се обединим около правилата на новата нормалност. Климатичните промени са много по-сериозен проблем от коронавируса”.

Отричане от друга енергия, освен възобновяемата при тотално игнориране на горивата, самоограничаване в храната с оглед какви емисии и колко електричество консумира нейното приготвяне – връщане към суровоядството, спиране на летенето със самолет са някои от идеите на лидерите на екопромените.

Правителството на Великобритания, към което Валънс принадлежи, вече публикува изследване, което го накара да предложи по-високи данъци на „високовъглеродната храна”, което значи рязко покачване на цените им, по-сериозно облагане на „честите полети”, което също минава през ръст на цените и т.н. Но от друга страна властите заявяват, че „нямат никакви планове да диктуват поведението на консуматорите по този начин”.
Според учените „отрязването на консумацията на месо в богатите държави е жизнено важно в борбата с климатичната криза”. Валънс също е убеден, че трябва да бъде наложена тази политика. Той твърди, че „зеленият избор е лесен избор” и нямало нужда да се плашим от една сериозна намеса в менюто и навиците ни на свободни хора. В стилистиката на пандемията той посочва: „Трябва да минем от диагноза към лечение”.

Кирил Пламенов
19min.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!