“Ще счупят държавата”. Борисов отказа да подаде оставка заради приближаващата тежка криза

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1622

Според премиера протестите на “Росенец” са добре организиран сценарий между ДПС и “Демократична България”, а протестите срещу полицейското насилие в София от събота са “добре платени”

“ГЕРБ остава да управлява, само защото идва най-тежката финансова криза, а останалите, искащи властта, са доказали, че не могат да се справят”. Това обяви премиерът Бойко Борисов в обръщение от профила си във фейсбук в събота вечер.

По-рано през деня оставката на кабинета, както и тази на главния прокурор Иван Гешев беше поискана официално от президента Румен Радев.

В 13 минутно видео премиерът коментира протестите срещу правителството и главния прокурор, тези в парк “Росенец”, както и сблъсъците, до които се стигна на протестите в петък.

“Да го строшат Министерски съвет, щом искат. Да строшат и “Тракия”, и “Марица”, и Ботевград – Мездра, и метрото. Ние само градим. Повече от Тодор Живков. Повече от всички премиери взети заедно. За това ли да дадем оставка?”, каза Борисов, който допълни, че има информация за готвени палежи, като този на партийния дом от 1990 г.

 

Уважавам правото на всеки да протестира. Вратата ми винаги е била отворена за диалог. Моля Ви, пазете се и не позволявайте да се пролее и капка кръв на мирния протест. Властта ни е дадена от народа и я упражняваме с отговорност. Езикът на омразата няма да доведе до нищо добро. Демокрацията и свободата трябва да се уважават и пазят от всички. Който си обича държавата и народа, няма да позволи да я види разтурена, а съгражданите си окървавени. Моля за мъдрост и разум. Лесно се руши, трудно е да градиш. С уважение към всички български граждани.

تم النشر بواسطة ‏‎Boyko Borissov‎‏ في السبت، ١١ يوليو ٢٠٢٠

По повод протестите край парк “Росенец” и известните като “летни сараи” на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, Борисов заяви, че това е “добре разработен сценарий между ДПС и “Демократична България”, с който двете партии целят вдигане на рейтинга си.

В събота стотици граждани се опитаха да достигнат до плажната ивица край Росенец, но първоначално бяха спрени от полицията, която се опита да раздели протестиращите от събралите се хиляди симпатизанти на ДПС. На място се стигна до сблъсъци, но в крайна сметка протестиращите достигнаха до морския бряг.

За събитията край Росенец ДПС и съпредседателят на “Демократична България” (ДБ) Христо Иванов обвиниха МВР за действията на полицията около плажната ивица.

В социалните мрежи се появи и видео, уловило разговор между премиера и Иванов по повод протестите и обвиненията на премиера за сценарий.

"НЯМА ХАРИЗМАТИЧНИ ЛИДЕРИ, РАЗБЕРИ!!!"Христо Иванов: Hold my beer…"Страх ви е от Доган, страх ви е от Пеевски и цял народ го знае!"

تم النشر بواسطة ‏‎Mihail Pargov‎‏ في السبت، ١١ يوليو ٢٠٢٠

 

Протестът срещу полицейското насилие, който се състоя в събота вечер, премиерът определи като “добре платен”. Той призова да не се стига до сблъсъци, както и затова гражданите да пазят полицаите.

След протестите в петък представители на МВР отрекоха сред протестиращите да е имало тежко пострадали, както и това, че полицаите са използвали прекомерна сила.

Оказа се обаче, че в тежко състояние в “Пирогов” се намира поне един млад мъж на 21 години, който е студент в Хага. Родителите му разказаха, че той е държан няколко часа в ареста, преди да бъде преместен в болницата. Те също така отрекоха той да е търсил конфронтация с полицаите по време на петъчния протест.

Освен Борисов в събота вечер позиция за случващото се в страната заявиха и от БСП. С декларация, прието от делегатите на 14-та конференция на софийската партийна организация, социалистите осъдиха влизането на прокуратурата в президентството в четвъртък и обявиха събитието за “опит за държавен преврат”. Те също така поискаха и оставката на правителството и главния прокурор, след като затова вече призоваха от ДБ, както и президентът Радев.
svobodnaevropa.bg

 

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!