Шотландия иска нов референдум за независимост догодина

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
124

Страната вече е задействала планове за правни действия, ако Обединеното кралство блокира плановете за гласуването

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън. Снимка: Bloomberg LP

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън обяви планове за втори референдум за независимост на Шотландия, който ще се проведе през октомври догодина, и обеща да предприеме съдебни действия, за да гарантира гласуването, ако британското правителство се опита да го блокира, предава Ройтерс.

Стърджън заяви, че шотландското правителство, което е оглавявано от подкрепящата независимостта Шотландска национална партия, ще публикува законопроект за референдума по-късно и очерта планове гласуването за отделяне да се състои на 19 октомври 2023 г.

Тя също така посочи, че ще се обърне към британския премиер Борис Джонсън за разрешение за провеждане на консултативен референдум, но вече е задействала планове за правни действия, ако той блокира инициативата.

„Това, което не искам да направя, което никога няма да направя, е да позволя шотландската демокрация да бъде пленник на Борис Джонсън или на който и да е премиер“, каза Стърджън пред депутати в шотландския парламент.

Избирателите в Шотландия, която е с население от около 5,5 млн. души, отхвърлиха независимостта през 2014 г. Но полуавтономното правителство на Шотландия твърди, че заради напускането на ЕС от Великобритания, на което мнозинството шотландци се противопоставиха, въпросът трябва да бъде подложен на второ гласуване.

Джонсън и неговата управляваща Консервативна партия, която е в опозиция в Шотландия, силно се противопоставят на референдум, като твърдят, че въпросът е бил разрешен през 2014 г., когато шотландците гласуваха против независимостта с 55% срещу 45%.

Преди време той отказа да издаде заповед по Раздел 30, която дава правомощия на шотландския парламент да проведе референдум.

Стърджън заяви, че законността на референдума без такава заповед от британското правителство е спорна и затова вече е поискала от лорд-адвоката на шотландското правителство, главния прокурор на Шотландия, да постави въпроса пред Върховния съд на Обединеното кралство.

Ако съдът установи, че шотландският парламент не може да проведе референдум за независимост без съгласието на премиера, Шотландската национална партия ще се състезава вместо това на следващите избори в Обединеното кралство с платформа дали Шотландия трябва да бъде независима.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!