Шизофрения ли “удари” Мутрополит Антоний по Коледа?!

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
0
613

За минима кампания за набиране на средства за построяване на български Православен храм в Лондон алармира западно-европейският митрополит Антоний, за която кампания самия той издаде писмено одобрение още през 2016-та.

 

 

Благотворителната организация “Bulgarian Chatirty Trist – BCT“, регистрирана във Великобритания с цел набиране на средства за построяване на български православен храм, не е получавала досега никаква официална информация по надлежния ред, че това одобрение се отменя и ако е така, по какви причини.

Наскоро в медиите излезе информация, че българската държава финансира ремонт на параклиса в Посолството на Република България във Великобритания, което е инициатива на Българската Православна Църква, която стопанисва този обект и това е чудесна новина.

В сайта на българска Патриаршия излезе следната информация от Митрополит Антоний:

Поради постъпили към нас запитвания относно дарителската кампания на “Инициатива за построяване на Български Православен Храм в Лондон – Bulgarian Charity Trust” на г-н Емил Русанов от сайта Будилник, Ви информираме, че това е частна инициатива и няма нищо общо с кампанията на Българската православна църква за построяване на храм в Лондон. Средства от тази кампания не постъпват към нас и никога не са били предоставяни. (Бел. ред. Това е така, инициативата за ремонт на параклиса в Посолството е на Българска Православна Църква и Емил Русанов и Bulgarian Charity Trust нямат нищо общо с това, а средствата набирани за инициативата на Bulgarian Charity Trust по закон са в сметката на организацията и няма как и защо да постъпват в други сметки или организации. Иницивата на Bulgarian Charity Trust е за построяване на храм в друга част на Лондон, за която е получено одобрение от Митрополит Антоний през 2016-та.)

Към настоящия момент единствено кампанията, организирана от Българската православна църква с благословението на Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, за реконструирането и изграждането на храм „Св. Йоан Рилски“ при Посолството на Република България в Лондон е автентична. (Бел. ред. Bulgarian Charity Trust има издадено одобрение по надлежен ред за кампания за набиране на срдства за построяване на Български православен Храм в друга част на Лондон още през 2016-та година, което по никакъв начин не прави каппанията неавтентична и не си противоречи с кампанията на Българска православна църка за ремонт на параклиса в посолството и набирането на средства за този проект).

Други кампании за построяване на църква в Лондон не се извършват с благословението на митрополит Антоний и не са част от каноничната Българска православна църква – Българска Патриаршия(Бел. Ред. – Инициативата на Bulgarian Charity Trust не е инициатива на Българската Патриаршия, а на регистрираната благотворителна организация в Обединеното Кралство, за чиято дейност е получено надлежно издадено одобрение от Митрополит Антоний.).

Подчертаваме, че построяване на православен храм в Лондон и набирането на средства за това е единствено в компетенцията на Западно-и Средноевропейска митрополия на Българска православна църква – Българска патриаршия и следователно други дарителски кампании са единствено частни инициативи, за които не можем да гарантираме, че средствата ще бъдат оползотворени по предназначение(Бел. ред. В противоречие на това твърдение е издаденото одобрение от Митрополит Антоний за инициативата на Bulgarian Charity Trust за набиране на средства и построяване на Български Православен храм в Лондон през 2016-та година. Истината е, че всяка орагнизация би могла да започне такава инициатива и да потърси одобрение от съответната патриаршия, с която желае да се обвърже. При евентуален отказа на одобрение или официално прекратяване на такова одобрение по надлежен ред, което в нашия случай не е налице, тази организация може да потърси други православни патриаршии, с които да си взаимодейства или да се регистрира като автокефална. Българската Патриаршия няма контрол върху набраните средства, а той се извършва от Charity Commision, пред която съответната благотворителна организация се отчита ежегодно според местното законодателство във Великобритания. В тона на добрата воля и взаимодействие Bulgarian Charity Trust редовно информира общността за състоянието на сметката, набраните средства, а всички годишни отчети са публични в регистъра на Charity Commision.).

Молим българските християни в тези светли Рождественски дни да бъдат внимателни на кого даряват!”(Бел. ред. Тук ясно личи откъде идва целия проблем. Въпреки финансирането на ремонта на паркалиса от българската държава Митрополит Антоний явно вижда конкурент в набирането на средства в лицето на Bulgarian Charity Trust, което е абсурдно и немислимо. Всички дарители и на двете инициативи са наясно за какво и къде желаят да си дарят парите, както и каналите за набиране на средства са тотално различни. Bulgarian Charity Trust например набира средства от доброволни дарения при закупуване на билети за културни събития организитани от Budilnik Party и Grand BG Events и нейната цел е построяване на християнски храм в Северен Лондон, докато Българската Православна Църква ползва други канали и нейната цел е ремонта на параклиса в посолството, за което така или иначе получва държавно финансиране от България.)

От църковното настоятелство при БПЦО”Св. Йоан Рилски”, Лондон”

***

Изпратихме официално запитване към Митрополит Антоний , на което до момента на публикуване на този материал няма официален отговор:

“Здравейте Митрополит Антоний,

Пишем Ви от организацията Bulgarian Charity Trust – BCT, чиято цел от 2016-та година е набиране на средства за построяване на Български Православен Храм в Лондон, за която сте информиран и имаме Вашето одобрение(документът е прикачен).

Попаднахме на публикации в медии, както и на уебсайтът на Българското Посолство в Лондон, че нашата организация няма Вашето одобрение и благословия и няма нищо общо с Българската Православна Църква. Тази информация усилено се разпространява и от Фейсбук страницата на Българска Православна Църква “Св. Йоан Рилски”, Лондон.

Въпросите ни са няколко:

Валиден ли е все още този документ, с който сте одобрили инициативата още през 2016-та година?

Ако не – от кога не е валиден, какви са причините за това? Ще помолим за официално писмо, с което да ни информирате за невалидността на този документ, както се твърди от публикации в страницата Българска православна църква “Св. Йоан Рилски”, Лондон

Друг въпрос – Изключва ли ремонта на параклиса в Посолството инициатива за построяване на друг български Православен храм в друга част на Лондон, каквато е нашата от 2016-та година, за която сте информиран и сте ни изпратили писмено одобрение?

В случай, че получим писмено уведомление за отмяна на това одобрение от Българска Православна Църква и Митрополит Антоний, съпроводено с обоснование за тази промяна, ние ще бъдем принудени да търсим алтернативни възможности за реализацията на нашата инициатива. Това може да включва разглеждането на варианти за създаване на автокефална църква или присъединяване към Британската ортодоксална църква, както и възможността за сътрудничество с други православни патриаршии като гръцката, сръбската или руската.

Такива стъпки, макар и нежелани, могат да се окажат неизбежни в светлината на текущите обстоятелства. Изразяваме нашите опасения, че това може да подкопае усилията ни за утвърждаване на Българската Православна Църква в чужбина и да доведе до разделения в нашата общност.

Надяваме се, че тази ситуация може да бъде разрешена по начин, който отговаря на интересите и ценностите на всички засегнати страни.

С уважение,
Емил Русанов,
Chair of Bulgarian Charity Trust – BCT”

***

В заключение, става ясно, че има опити за дискредитиране на дейността и усилията на Bulgarian Charity Trust. Тази организация се стреми да осигури място за молитва и преклонение за вярващите, като събира средства за построяване или наемане на подходящо помещение за тази цел. Е особено шокиращо, че инициативата на Българската Патриаршия за ремонт на параклиса в посолството се използва като аргумент против инициативата на Bulgarian Charity Trust за създаване на отделен православен храм в друга част на Лондон, за който вече има налице одобрение от самата Патриаршия?!

Bulgarian Charity Trust продължава своята мисия по събиране на средства за изграждане или наемане на помещение, посветено на християнската вяра. Нашите дарители продължават да подкрепят тази кауза чрез своите доброволни дарения. Ние упорито следваме целта си да осигурим храм, който да бъде в тясно сътрудничество с Българската патриаршия. Вярваме, че с времето ще намерим подходящо решение, било то в сътрудничество с Митрополит Антоний или с негов бъдещ наследник.

  Bulgarian Charity Trust – BCT

Bulgarian Charity Trust

 

 

 

 

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!