Сенките се сгъстяват над кабинета на Борис Джонсън

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
533

Докато доверието в правителството се понижава, коронавирусът отвори вратата на Великобритания към дълбока рецесия

Снимка: Bloomberg L.P.

Членовете на правителството на британския премиер Борис Джонсън са изтощени и започват да се отчайват, пише Bloomberg в свой анализ.

Техните мечти за промени във Великобритания след Brexit бяха разбити от удара на коронавирусната пандемия, която взе над 41 хиляди жертви в страната.

Сега Великобритания се изправя пред сурова рецесия на фона на неуспеха на преговорите за търговско споразумение между Лондон и Брюксел, които все пак Джонсън ще се опита да спаси следващата седмица.
Опасенията нарастват сред членовете на правителството, че вярата към него се понижава или изчезва като цяло. Притесненията са, че обществото може да игнорира всякакви мерки срещу пандемията при евентуална втора вълна през зимата. Подкрепата към правителствената стратегия беше подкопана, след като стана ясно, че най-близкият съветник на Джонсън – Доминик Къмингс, е нарушил изискванията на кабинета.

Консерваторите отчитат спад в подкрепата към тях само шест месеца след изборната си победа, а някои членове на партията също започват да губят вяра.

“Не знам защо продължаваме да правим това, което правим”, заяви представител на торите. Според друг член на партията екипът на Джонсън “работи напразно”. “Има много нещастие в партията”, заяви трети представител.

Говорител на Джонсън е отказал да коментира темата пред Bloomberg.

На всички нива в правителството има тревога, че премиерът и неговият екип катастрофално са изгубили контрола си над разпространението на вируса, както и доверието на обществото.

Едно име междувременно продължава да изплува като основната причина за тежестта вурху торите в момента – Къмингс. Консерваторите са недоволни от факта, че Джонсън изразходи толкова политически капитал, за да запази “архитекта на Brexit” на пост като негов съветник, след като стана ясно, че в разгара на пандемията Къмингс е пропътувал над 400 км до дома на родителите си, за да им повери грижите за малкия си син. Към онзи момент правителството призоваваше британците да останат по домовете си, за да може да се предотврати разпространението на пандемията.

Торите все още са гневни на Къмингс, тъй като действията му подкопаха доверието в мерките на правителството. Според запознат източник Джонсън е провел тежък разговор със съветника си, като го е предупредил, че не може да си позволи създаването на още проблеми.

Въпреки всичко обаче членовете на кабинета се надяват, че Къмингс ще окаже помощ на правителството на фона на нарастващата икономическата криза.

Цялата публикация може да прочетете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!