Кои европейски компании съкращават най-много служители заради Covid-19?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
102

Протест на служителите нa Nissan в Испания. Снимка: EPA/Enric Fontcuberta

Безработицата в Европа се увеличава значително заради пандемията на коронавируса, а авиокомпаниите и фирмите от автомобилния сектор осъществяват някои от най-големите съкращения на работни места.

Около 397 000 души в Европейския съюз са загубили работата си през април, сочат данни на статистическата агенция на ЕС, публикувана през юни.

Нивото на безработица в ЕС се повиши до 6,6% през април от 12-годишно дъно от 6,4% за предходния месец, показват данни на Евростат. Това е най-голямото нарастване от няколко години насам.

Докато схемите на работа (пускането на работниците във временни отпуски и решенията правителствата да доплащат дял от заплатите им) в цяла Европа помагат на някои да се предпазят от икономическото въздействие на COVID-19, други са по-малко щастливи.

Ето и кратък списък на компаниите в Европа, които осъществяват по-големи съкращения заради или отчасти заради COVID-19.

Великобритания

British Petroleum (10 000 работни места)

Британският петролен гигант BP обяви в понеделник, че планира да съкрати 10 000 работни места поради коронавирусната криза, която намали глобалното търсене на петрол и от своя страна – цените му.

В имейл до цялата компания, цитиран от Euronews, изпълнителният директор Бернард Луни потвърди съкращенията, като заяви, че повечето ще бъдат направени тази година.

Той казва: „Сега ще започнем процес, който ще накара близо 10 000 души да напуснат BP – повечето до края на тази година“.

Въпреки че в имейла не е посочено къде ще се съкращават места, в него се казва: „По-голямата част от засегнатите ще бъдат на работа в офисите. Ние защитаваме фронтовата линия на компанията и, както винаги, даваме приоритет на безопасни и надеждни операции“.

Mulberry (25% от служителите)

Дори луксозната мода не може да се опълчи на коронавируса. Mulberry, британската марка, известна със своите кожени стоки и скъпи чанти, заяви в понеделник, че ще съкрати 25% от работната си сила в целия свят. Очаква се, че повечето от работните места ще отпаднат във Великобритания, където работи по-голямата част от персонала.

British Airways (до 12 000 места)

British Airways обяви в края на април, че ще съкрати до 12 000 работни места от 42-хилядната си работна сила поради коронавируса, който порази туристическата индустрия.

Компанията майка на авиокомпанията, International Airlines Group (IAG), заяви, че е необходимо да се приложи „програма за преструктуриране и съкращения“, докато търсенето на самолетни пътувания се върне на нивата преди коронавируса.

Загуба на работни места може да има и в други авиокомпании на IAG – Iberia и Vueling в Испания и Aer Lingus в Ирландия, предупреди изпълнителният директор Уили Уолш.

EasyJet (около 4500 работни места)

Британската нискотарифна авиокомпания EasyJet също обяви, че ще съкрати работни места.

Компанията заяви, че 30% от работната сила ще бъде редуцирана, което представлява около 4500 работни места.

Virgin Atlantic (3 000 места)

Фирмата обяви, че ще съкрати над 3000 работни места във Великобритания и ще прекрати работата си на летището „Гетуик“.

Ирландия

Ryanair (около 3000 места)

Ryanair трябва да съкрати 3000 работни места – 15% от работната си сила. Главният изпълнителен директор Майкъл О’Лири заяви, че този ход е “минимумът, който ни е нужен само за да оцелеем през следващите 12 месеца”.

О’Лири намали заплащането си с 50% за април и май и сега удължи тази мярка до края на март догодина.
Франция

Renault (15 000 работни места)

Френският автомобилен производител Renault обяви в края на май, че ще съкрати 15 000 работни места по целия свят, тъй като се опитва да се справи със спада в продажбите на автомобили, които са се понижили още повече поради коронавируса.

4600 от тези работни места ще бъдат съкратени във Франция. Тази цифра обаче може да е по-ниска, тъй като Renault си осигури държавен заем от 5 милиарда евро и в замяна ще преструктурира фабриките си.

Френският президент Еманюел Макрон каза на служители в две фабрики на Renault, че бъдещето им е гарантирано. Renault, който е частична собственост на френското правителство, беше под натиск дори преди да COVID-19 и понесе миналата година първата си загуба от десетилетие насам.

Съкращението на работните места се случва като част от плановете на концерна да осъществи икономии за 2 млрд. евро през следващите три години.

Airbus (до 10 000 работни места)

Европейският производител на самолети заяви, че през май може да съкрати до 10 000 работни места на фона на срива заради коронавируса. Засегнати може да бъдат и служители в завода в Обединеното кралство.

Airbus заяви през април, че ще намали броя на самолетите, които изгражда, с една трета, тъй като авиокомпаниите отменят или забавят поръчките на фона на приземените самолети.

Германия

Tui (8 000 работни места)

Англо-германската туристическа фирма Tui обяви на 13 май, че ще съкрати 8 000 работни места по целия свят. Във финансовия отчет за първото полугодие се казва, че пандемията е „безспорно най-голямата криза, с която се е сблъсквала туристическата индустрия и Tui някога“.

През март Tui получи заем за 1,8 милиарда евро от германското правителство, за да премине през пандемията.

Thyssenkrupp (3000 работни места)

Индустриалният конгломерат Thyssenkrupp обяви на 25 март, че ще съкрати 3000 работни места в стоманеното си поделение в Германия като част от “кризисния пакет” COVID-19.

Групата, която произвежда асансьори и дори подводници, заяви, че е постигнала сделка с мощния германски профсъюз IG Metall за намаляване на 2000 работни места през следващите три години и още 1000 места до 2026 г.

Lufthansa (22 000 работни места)

Германската авиокомпания Lufthansa заяви на 11 юни, че ще съкрати 22 000 работни места заради по-малкото пътувания, причинени от коронавируса. Авиокомпанията заяви, че половината съкращения на работни места ще бъдат в Германия. Същевременно концернът обяви, че ще намали броя на самолетите в експлоатация с около 100 броя.

“Възстановяването на търсенето в сектора на въздушния транспорт ще бъде бавно в обозримо бъдеще”, подчертава концернът, цитиран от DPA.
Испания

Nissan (2 800 работни места)

Японският автомобилен производител обяви на 28 май, че ще затвори фабриката си в Барселона, в която работят около 2800 души. Избухнаха протести, на които хората изгаряха гуми, опитвайки се да се борят за работата си.

Компанията заяви, че коронавирусът е оказал натиск върху нея и че ще се съсредоточи върху нейните пазари в Азия и Северна Америка.

Скандинавието

Scandinavia Airlines (5 000 места)

Въпреки че Scandinavia Airlines (SAS) обяви временни съкращения на работни места през март, месец по-късно тя заяви, че 5000 работни места – почти половината от общия брой на служителите – ще загубят работата си за постоянно.

Компанията, която отчасти е собственост на Швеция и Дания, заяви, че потенциалното намаляване на служителите ще бъде разделено приблизително така: 1900 позиции в Швеция, 1300 в Норвегия и 1700 в Дания.
По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Аспарух Илиев
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!