Самолети, ресторанти, хотели – само за ваксинирани?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1140

Учени от Европа настояват за още по-радикални мерки срещу коронавируса, разказва “Дойче веле”. Само така според тях ще се овладее високата смъртност. Дали ресторанти, хотели, клубове и авиокомпании няма да допускат вече само ваксинирани?

Над 300 реномирани европейски учени, вирусолози, лекари и здравни експерти подписаха манифест, в който настояват за строги съвместни действия срещу коронавируса в цяла Европа, включително и за евентуално затваряне на граници.

Подписалите, сред които е и водещият германски вирусолог от клиниката “Шарите” Кристиан Дростен, смятат, че са нужни строги повсеместни ограничения за около 4 седмици с цел новите инфекции да се намалят до 10 случая на 1 млн. жители дневно и до число на репродукция от 0.7 (т.е един болен заразява по-малко от един друг човек).

Учените твърдят, че стратегията, преследвана от Швеция и някои други държави, за създаване на т.нар. стаден имунитет е показала своята пълна несъстоятелност. Само при трайно ниско ниво на инфекциите, твърдят експертите, сегашната висока смъртност в Европа може да бъде овладяна, а болниците да не са претоварени. Апелът на международните учени бе публикуван в специализираното медицинско списание “Лансет”.
Кой ще има право да се ваксинира в Германия?

Всеки човек, който е регистриран като жител на Германия и който редовно или по-продължително време пребивава в страната, ще има право да се ваксинира. Същото се отнася до онези лица, които работят на определени места в системата на германското здравеопазване, независимо че не живеят трайно в Германия.

Тъй като в началото няма да има достатъчно ваксина за всички, министърът на здравеопазването Йенс Шпан е изготвил планове, в които подлежащите на ваксинация хора са разделени в шест групи в зависимост от рисковия си статут и възрастта.

Имат ли право хотели, ресторантии организатори на събития да предпочитат ваксинирани клиенти?

Германското министерство на правосъдието има по този въпрос ясно становище: “Частни предприемачи – например собственици на частни фирми от гастрономията, хотелиерството и организирането на концерти и мероприятия – имат принципното право да сключват договори за достъп до своите имоти или да отказват подобен достъп”, заяви говорител на министерството, цитиран от в. “Тагесшпигел”.

Подобни действия, поне на теория, би трябвало да се ограничават от антидискриминационните разпоредби на Закона за равното третиране на гражданите в Германия. Този закон обаче не забранява изрично да се прави разлика между ваксинирани и неваксинирани. Доколкото в частния сектор цари конкуренция, отхвърлените от едно място клиенти все пак биха могли да се насочат към други фирми и възможности.

Полети в самолет – само след ваксинация?

Австралийската национална авиокомпания Quantas вече заяви категорично: в момента, в който се появят ваксините, авиокомпанията ще промени общите си условия за превоз на пътници. Засега е предвидено, че поне пътниците по междуконтиненталните полети задължително ще трябва да са ваксинирани срещу Ковид-19.

Подобни правила съществуват в Общия закон за превози по железниците и във въздушния транспорт в Германия. От тях излиза, че е допустимо да се отклоняват пътници, които не са имунизирани. Транспортните фирми могат в някои случаи да се позовават и на извънредни разпоредби. Важна роля в това отношение ще играят националните правила на всяка държава за влизане и излизане от страната.
dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!