Съд обяви британския план за депортиране на мигранти в Руанда за незаконен

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
124

Решението е огромен удар за премиера Риши Сунак

 

Планът на Великобритания за депортиране на търсещи убежище в Руанда е незаконен, постанови Апелативният съд на Лондон в четвъртък, предаде “Ройтерс”.

Съгласно споразумение, постигнато миналата година, британското правителство планираше да изпраща десетки хиляди търсещи убежище, които достигат до Обединеното кралство, в източноафриканската страна.

Първият планиран полет за депортиране беше блокиран преди година след решение в последния момент на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), който наложи забрана, предотвратяваща всякакви депортации до приключване на съдебен процес във Великобритания.

През декември Върховният съд постанови, че политиката е законна, но това решение беше оспорено от търсещи убежище от няколко страни заедно с правозащитни организации.

Обявявайки решението на Апелативния съд, трима висши съдии постановиха с мнозинство, че Руанда не може да бъде третирана като безопасна трета страна.

“Недостатъците в системата за предоставяне на убежище в Руанда са такива, че има сериозни основания да се смята, че има реален риск хората, изпратени в Руанда, да бъдат върнати в родните им страни, където са изправени пред преследване или друго нечовешко отношение”, каза съдия Иън Бърнет.

Бърнет отбеляза, че самият той не е съгласен с другите двама съдии по този въпрос.

Решението е огромен удар за премиера Риши Сунак, който трябва да се справи с високата инфлация и е изправен пред намаляваща обществена подкрепа и нарастващ натиск от собствената си партия и обществеността да се справи с проблема с пристигащите с малки лодки мигранти.

Сунак превърна “спирането на лодките” в един от петте приоритета и се надява, че спадът в броя на пристигащите може да помогне на неговата Консервативна партия да постигне неочаквана победа на следващите национални избори.

По-късно днес той каза, че правителството ще поиска разрешение да обжалва пред Върховния съд решението на Апелативния съд.
dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!