Скандал в Лондон! Борис Джонсън лъгал и заплашвал депутати

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
56

Джонсън, който през 2019 г. доведе консерваторите до изборна победа, но напусна поста унижен през септември 2022 г, подаде оставка като депутат на 9 юни, отхвърляйки по-рано констатациите на предишния доклад като лъжа

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Комисия в британския парламент разкритикува днес поведението на Консервативната партия след като комисията огласи становището си, че бившият премиер Борис Джонсън е излъгал за партитата по време на локдауните и заяви, че са се опитали да сплашат членовете ѝ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По-рано този месец комисията по привилегиите – основният дисциплинарен орган за депутатите – констатира в доклад, че Джонсън умишлено е заблудил парламента по безпрецедентен начин във връзка с партита в офиса му по време на локдауните заради КОВИД-19.

Това становище и оставката на Джонсън като член на парламента преди публикуването на доклада накара някои от неговите съюзници от управляващата партия да критикуват комисията, определяйки работата ѝ като “лов на вещици”, “маскараден съд” и “груба съдебна грешка”.

Бяха назовани осем консерватори, които се опитали да попречат на работата на комисията, включително бившият министър на вътрешните работи Прити Пател, бившият министър на бизнеса Джейкъб Рийс-Мог и бившата министърка на културата Надин Дорис.

“Този безпрецедентен и координиран натиск не повлия на нашето разследване”, се казва в позицията на комисията. “Въпреки това той имаше значително лично въздействие върху отделни членове и породи значителни опасения за сигурността.”

Комисията, в която мнозинство имат членовете на Консервативната партия, призова парламента да приеме нова резолюция, така че никой от законодателите да не може да “оспорва почтеността” на комисията по привилегиите, когато тя е натоварена с разследването на даден въпрос.

“Това, което депутатите нямат право да правят, е да се опитват да подкопават разследването или да оказват натиск върху членовете на комисията по привилегиите по време на разследването”, се казва в доклада.

Джонсън, който през 2019 г. доведе консерваторите до изборна победа, но напусна поста унижен през септември 2022 г, подаде оставка като депутат на 9 юни, отхвърляйки по-рано констатациите на предишния доклад като “лъжа” и “игра на думи”. Той обвини членовете на комисията, че водят вендета срещу него.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!