С каски и маски – в Хонконг нахлуха в парламента

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
168

Полицията отстъпи за да избегне конфликт

Снимка: архив Reuters
Пореден ден на протести в Хонконг заради спорния закон за екстрадацията. Този път напрежението ескалира и група активисти успя да проникне сградата на парламента след като счупи стъклата на прозорци и разбиха металните заграждения. Протестиращите носеха маски, каски и чадъри, за да не бъдат разпознати лицата им от властите.
Полоцията реши да отстъпи пред протестиращите за да избегне конфликт и кървави сблъсъци.

Телевизионен канал в Хонконг излъчи кадри как демонстранти с каски преминават през контролно-пропусквателен пункт и продължават като разбиват метални врати, за да се опитат да достигнат по-навътре в сградата.

Десетки маскирани протестиращи, повечето размахващи импровизирани щитове, проникнаха в Законодателния съвет, след като в продължение на часове го атакуваха, се видя от кадри на телевизия Кейбъл нюз, предаде Франс прес.
Силите на реда в сградата, които преди това използваха лютив газ, за да ги отблъснат, очевидно са се изтеглили по-навътре в зданието, посочва АФП.

Междувременно, десетки хиляди други демонстранти преминаха през града с искане за разширяване на демокрацията в деня на 22-ата годишнина от връщането на бившата британска колония на Китай.

Протестиращите изтъкват, че правителството в Хонконг не откликва на исканията им за цялостно оттегляне на спорните закони за екстрадиция и за оставка на регионалния ръководител на Хонконг Кари Лам.

Лам каза по-рано днес, че ще се постарае да се вслушва по-добре в гласовете на младите хора, но се противопостави на призивите да се оттегли.

По публикацията работи: Нели Христова

dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!