Британски депутати отново не успяха да блокират Brexit без сделка

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
363

И двамата кандидати за наследник на Тереза Мей заявиха, че ще изберат този вариант, ако се налага

Снимка: Архив Ройтерс

Група британски депутати, подкрепящи Европейския съюз, за пореден път не успяха да предотвратят възможността Великобритания да напусне блока без сделка, след като председателят на парламента не разреши предложението им да бъде подложено на гласуване, съобщава Ройтерс.

И двамата кандидати за заместник на Тереза Мей на премиерския пост заявиха, че ще изберат Brexit без сделка, ако се налага. Борис Джонсън обеща Великобритания да напусне ЕС със или без сделка на 31 октомври, ако спечели надпреварата за поста, а опонентът му Джереми Хънт заяви, че ако е абсолютно необходимо, ще избере Brexit без сделка.
Бившият главен прокурор Доминик Грийв от Консервативната партия и бившият министър на външните работи от Лейбъристката партия Маргарет Бекет предложиха поправка във финансов законопроект, която предвиждаше орязване на част от средствата за правителството, ако наследникът на Мей избере Brexit без сделка против волята на парламента.
Ако беше избрано, предложението трябваше да бъде гласувано от депутатите във вторник, но в началото на дебатите днес опозиционната Лейбъристка партия съобщи в Twitter, че председателят Джон Бъркоу не е включил в дневния ред нито една от предложените поправки.

Поправката целеше да се забрани отпускането на средства на някои правителствени агенции, ако парламентът не ратифицира сделка или споразумение за оттегляне с ЕС или ако депутатите не са се съгласили Великобритания да напусне съюза без сделка.

Това беше поредният опит на депутатите да предотвратят напускане на страната без споразумение. Миналия месец парламентът осуети опит на Лейбъристката партия да изземе контрола върху дневния му ред от правителството, за да прокара законопроект, целящ блокиране на Brexit без сделка.

По статията работи: Божидарка Чобалигова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!