Ружа изчезна, но милиардите й не спят

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
486

Дело за пране на пари в германския съд освети поредно парченце от пъзела, който представлява за цял свят Ружа Игнатова и криминалните й начинания. В разкрития от последните дни стана ясно, че адвокати и финансови посредници в Лондон продължават да оперират с пари на Игнатова, макар и от близо ​4 години тя да се води изчезнала, а половин дузина международни служби и армия от частни детективи да я издирват, пише “Марица”.

Бивш портиер в една от най-скъпите сгради – Abbots House в Кенсингтън, си спомня за първата си среща с д-р Ружа Игнатова в Лондон през 2016 г., по това време все още уважавана бизнес дама. Мъжът разказва, че „криптокралицата“ ползвала охрана само от нейни сънародници – пазели я две групи от по двама мускулести българи.

Освен портиерът, с британските медии говори и един от полицаите, участвал в претърсването на суперлуксозния апартамент за близо 13 милиона паунда на издирваната за кражба на няколко милиарда долара българка, за който властите установиха преди броени седмици, че е ползван от нея. В луксозния имот са намерени произведения на изкуството на стойност над половин милион паунда, а всички те са закупени напълно легално от лондонската галерия Halcyon.

На 17 септември германският адвокат на Игнатова – Мартин Брайденбах, заедно с още двама свои съучастници, беше изправен пред съда в Мюнстер по обвинение в пране на пари и прехвърляне на близо 20 милиона евро от офшорни сметки към лондонска адвокатска кантора. Средствата са били за финансиране на покупката на луксозния имот в Лондон.

Скандалът с българката, която според британските власти е присвоила близо 4 милиарда евро, успя да разтърси няколко европейски държави, сред които финансовите столици на Стария континент – Берлин и Лондон. Медиите продължават да питат как реномирани адвокатски кантори са си позволили да оперират с парите на Игнатова, за която още от началото на 2016 година има редица индикации, че произходът на парите е повече от съмнителен.

Германските и британски адвокати са започнали работа по сделката за имота само няколко месеца след като д-р Ружа Игнатова се признава за виновна по обвинения за измама и източване на фабрика за метали в Германия. Схемата остави без работа и с по няколко неплатени заплати 150 души през 2011 година.

Медиите във Великобритания припомнят, че през септември 2019 година властите в Обединеното кралство излязоха със становище, че „не са в състояние да идентифицират никакви активи на OneCoin в Обединеното кралство“, с които да обезпечат дори минимална част от задълженията на компанията.

Съществуването на тези имоти в Лондон е интересна новина за милиони жертви на измамата с OneCoin, които от няколко години очакват да получат поне частична компенсация за откраднатите им от Ружа Игнатова пари. Би Би Си изчислява, че само инвеститорите в Обединеното кралство са загубили повече от 100 милиона паунда в пирамидата.

В началото на юни 2016 г. 36-годишна бизнес дама на име д-р Ружа Игнатова излезе на сцената на Уембли Арена пред хиляди инвеститори от цял свят. От сцената тя обеща, че OneCoin е напът да стане най-голямата криптовалута в света. Игнатова успешно използва бума на биткойна по това време и милиони души по цял свят бързаха да се включат в тази нова възможност.

В следващите 12 месеца българката пътува по света, за да набира инвеститори на четири континента. По изчисления на британските журналисти за периода от юни 2016-а до август 2017 година, средно по 3 милиона евро влизат в пирамидата ежедневно. А Ружа Игнатова започва да харчи новото си богатство, купувайки имоти за няколко милиона в София и в черноморския курорт Созопол.

Зад успешната фасада обаче назряха проблеми. Отварянето на дългообещавана борса, която би позволила OneCoin да бъде търгуван свободно или разменян за конвенционални валути, продължаваше да се отлага. Напрежението трябваше да бъде потушено на голямо събиране на европейски инвеститори в OneCoin през октомври 2017 година в Лисабон.

Ружа Игнатова обаче не се появява. Записите на ФБР показват, че на 25 октомври 2017 година, само две седмици след мегасъбитието в Лисабон, тя се е качила на полет на Ryanair от София до Атина. Това е последната официално потвърдена информация за Игнатова, която вече 4 години е в нелегалност. Според частни детективи, наети от измамени британци, българката се придвижва свободно по цял свят след няколко пластични операции и с два паспорта – руски и украински.

Новите разкрития за активите, които Игнатова все още притежава, са сигурен знак за едно – самопровъгласилата се за „криптокралица“ е все още активна. За това свидетелства и раздвижването на редица нейни бивши приближени и дъщерни компании от България, Украйна, Молдова, Дубай и Русия. За жертвите на пирамидата OneCoin остава пък надеждата, че рано или късно Интерпол или ФБР ще успеят да заловят българката и да стигнат до откраднатите милиарди.

standartnews.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!