Ирландия все по-притеснена, че Лондон ще задейства извънредните Брекзит разпоредби

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
182
UK and Ireland under the magnifier.

Източник: iStock

Британското правителство изглежда е готово да задейства извънредни едностранни разпоредби в споразумението за Брекзит, уреждащи търговските споразумения на Северна Ирландия – ход, който ще влоши връзките с Дъблин, ЕС и Съединените щати. За това предупреди ирландският външен министър Саймън Коуни, цитиран от “Ройтерс”.

Великобритания многократно заплашваше да задейства извънредни мерки, наречени чл. 16, който позволява на всяка от страните да предприеме едностранни действия, ако прецени, че споразумението им, регулиращо търговията след Брекзит, оказва силно негативно въздействие върху техните интереси.

“Всички доказателства сочат, че британското правителство полага основите за задействане на член 16 и това, разбира се, е повод за притеснение”, посочи Коуни.
Според него британското правителство не преговаря добросъвестно и в ЕС все повече се разпространява мнението, че Обединеното кралство се стреми да провали преговорите, като “умишлено иска това, което знае, че не може да получи”.

Великобритания напусна Общността миналата година, но впоследствие отказа да приложи някои от граничните проверки между своята провинция Северна Ирландия и членката на ЕС Ирландия, за които съюзът на 27-те страни твърди, че Лондон е длъжен да извършва съгласно споразумението им за развод.

Лондон твърди, че проверките са непропорционални и засилват напрежението в Северна Ирландия, излагайки на риск мирното споразумение от 1998 г.

Мирното споразумение от 1998 г. до голяма степен сложи край на “Проблемите” – три десетилетия на конфликт между ирландски католически националистически екстремисти и пробритански протестантски “лоялистки” паравоенни формирования, в който бяха убити 3 600 души.

С прилагането на проверки на някои стоки, преминаващи между континентална Великобритания и Северна Ирландия, мнозина пробритански юнионисти изтъкват, че протоколът е нарушил мирното споразумение от 1998 г. ЕС настоява, че е необходим по-строг контрол, за да се защити неговият единен пазар от 450 млн. души.
news.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!