Руски модул дестабилизира Международната космическа станция

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
62

Международната космическа станция беше дестабилизирана и за кратко изместена от орбитата си, след като двигателите на един от руските модули на съоръжението се включиха внезапно, предава BBC.

 

Седемте членове на екипажа на МКС не са били в опасност, съобщиха от американската и руската космически агенции. Работата на станцията вече е възобновена и позицията ѝ е нормализирана с помощта на наземните екипи.

Инцидентът се случил няколко часа след скачването на руския модул “Наука” с МКС.

Той извършил осем часов полет от Земята до станцията и скачването преминало нормално. Изведнъж двигателите му се включили внезапно, с което предизвикали изместването на цялата станция с около 45 градуса.

Това е поредната неприятност за модула “Наука”, който трябваше да бъде изстрелян още през 2007 година, но претърпя значително забавяни заради проблеми с бюджета на проекта, както и с редица технологични неизправности.

Дори и след изстрелването на модула от космодрума в Байконур, Казахстан, руската космическа агенция установи проблем с подаването на гориво, който изискваше намесата на наземния контрол.
В крайна сметка “Наука” успя да се скачи с Международната космическа станция, с което общото ѝ обитаемо пространство ще се увеличи със 70 кубични метра. То ще бъде използвано за провеждането на различни експерименти и за почивка. Освен това модулът разполага и с допълнителна тоалетна за екипажа на станцията.

На него е инсталирана и още една роботизирана ръка, която може да се използва за различни операции по външната структура на станцията. Инструментът е осигурен от Европейската космическа агенция.

Инцидентът с “Наука” става в момент, в който Русия поставя под въпрос бъдещото си участие в Международната космическа станция. Наскоро Москва отправи предупреждение, че голяма част от руския хардуер на станцията вече е на възраст от над 20 години. Страната предупреди, че може да прекрати участието си в проекта през 2025 година.

Засега руската агенция Роскосмос не проявява интерес и към американския проект Gateway за изграждане на база на Луната. Очаква се той да бъде готов до края на това десетилетие.
profit.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!