Ройтерс: ЕС ще подкрепи България и Хърватия за ERM-2

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
98

Някои дребни въпроси остава да бъдат решени в следващите часове, което може да забави анонсирането и след уикенда
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

 

Представители на еврозоната са готови да пуснат Хърватия и България в механизма ERM-2, предварителен етап за приемане на еврото като валута за двете страни през следващите три години, твърди Ройтерс, позовавайки се на четирима източници.

Този ход ще проправи пътя за първото разширяване на еврозоната след 2015 г., когато Литва се присъедини към валутния блок, който сега има 19 членове.

Европейски представители са заявили, че решението е неминуемо след окончателната подкрепа от еврозоната и финансовите министри на ЕС, които провеждат видеоконферентна връзка в четвъртък.
Двама източници заявяват, че решението вероятно ще бъде обявено в извънработно време, вероятно през уикенда, за да се предотвратят спекулациите на пазара.

Според някои от източниците някои дребни въпроси остава да бъдат решени в следващите часове. Те биха могли да забавят обявяването и след уикенда, но е малко вероятно да отменят решението за присъединяване към ERM-2.

След като страните се присъединят към ERM-2, те остават в механизма за около две години, преди да започнат практическата подготовка за присъединяване към еврозоната, процес, който отнема приблизително още една година, което прави 2023 г. най-ранната година за членство в еврозоната.

Припомняме, че преди дни приключи успешно увеличението на капитала на ПИБ – едно от ключовите условия България да бъде допусната в „чакалнята“ за еврозоната и надеждата е това да се случи този месец.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!