Родените в чужбина българи ще са със специални лични карти

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
883

© Pixabay
Специални лични карти да получават българите, които са родени в чужбина, както и тези от старите български общности.

С въпросните документи те ще могат да влизат по всяко време в България без виза, да работят и учат, но не и да пътуват из ЕС.

Това предложение на ВМРО за промени в Закона за личните документи беше прието на първо четене в парламента със 102 гласа “за”, 23 “против” и 4 въздържали се.
Специалните документи са предвидени за старите ни общности в Сърбия, Молдова, Албания, Македония, Украйна и общности от старата българска емиграция в САЩ, Канада и Западна Европа, посочва Нова телевизия.

“По различни статистики и изчисления, тези българи са около 5 милиона. Идеята е те да могат да посещават България, когато пожелаят, да живеят у нас, както и да си закупят имот. С тази лична карта ще са със статут за постоянно пребиваване”, обясни един от вносителите на законопроекта Юлиан Ангелов.

Една от целите на този законопроект е частично решаване на демографския проблем е записано в мотивите на законопроекта.

“Искаме да направим така, че сънародниците ни отвъд граница да видят, че страната мисли за тях. Помним кризата в Украйна и от конфликтните райони хиляди българи тръгнаха да се преселват в България. Тогава България чисто законово нямаше как да им помогне и да им уреди статута. С месеци се търсеше начин легално семействата да работят и живеят у нас”, обясни Ангелов.

Подобни лични карти се издават в Полша и Гърция. В Полша тя се казва карта “Поляка”. С нея поляци от Прибалтика, Русия, Беларус, Украйна и други държави могат по всяко време да работят, живеят и учат в страната си, обясни още Ангелов и подчерта, че подобни документи няма да костват нищо на бюджета на България.

От БСП не подкрепиха законопроекта, защото, според тях, текстовете влизат в противоречие с европейското законодателство. Освен това българското законодателство за българите в чужбина дава достатъчно правни възможности, изтъкнаха социалистите и сметнаха приемането на този закон за възможност да се стигне до “рецидив на погазване на европейското законодателство, което ще повлече към лоши предложения”.
profit.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!