Риши Сунак: Обединеното кралство трябва да защитава по-силно своите ценности в света

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
128

Снимка: АП

Британският министър-председател Риши Сунак ще заяви днес, че Обединеното кралство трябва да защитава по-силно своите ценности като свободата и откритостта, по-специално в противопоставянето с Китай и Русия, предаде Франс прес.

“Нашите противници и конкуренти имат дългосрочна стратегия. С оглед на тези предизвикателства краткосрочните подходи и благопожеланията са недостатъчни”, се очаква да каже Риши Сунак в първата си голяма реч за външната политика, откакто стана премиер миналия месец. “Това означава да сме по-силни, за да браним своите ценности и откритостта, върху която се гради нашето процъфтяване”, а също така “да се изправим срещу нашите конкуренти не с шумна риторика, а със здрав прагматизъм”, ще добави той.

Сунак ще говори днес пред дипломати и бизнесмени в Гилдхол – кметството на лондонското Сити. Откъси от речта бяха разпространени предварително от неговата канцелария.

Британският премиер ще изтъкне, че с оглед на амбициите на Китай и на Русия Обединеното кралство трябва да защитава една дългосрочна визия.

Тя ще намери опора в подновяване на отношенията с Европа, влошени заради Брекзит, а също и в Индийско-Тихоокеанския регион, където в момента е на обиколка ресорният британски държавен секретар Ан-Мари Тревелян.

За да има обаче тежест неговият глас на международната сцена, Обединеното кралство трябва да има “по-силна икономика”, ще каже Сунак – в момент, когато страната е затънала в икономическа и социална криза.

Лондон преразглежда в момента доктрината си в сферата на сигурността, отбраната и външната политика, за да се адаптира към новия геополитически контекст, включващ по-конкретно войната в Украйна и растящото напрежение в отношенията с Иран и Китай, отбелязва АФП.

През лятото, по време на кампанията си за премиерския пост, която изгуби срещу Лиз Тръс, останала обаче на власт само малко повече от един месец, Риши Сунак нарече Китай “най-голямата заплаха за сигурността” на света и на Великобритания.

В същото време той призова на срещата на върха на Г-20 този месец за “открити и конструктивни отношения между Лондон и Пекин”.

В днешната си реч британският премиер ще изтъкне, че страната му ще продължи да подпомага Украйна.
bta.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!