Брекзит изостри недостига на лекари в британската здравна служба

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
124

Брекзит усложни проблема с недостига на лекари във Великобритания, като той се оценява на 4 хил. души в основните специалности, се казва в проучване, публикувано в неделя (27 ноември) и цитирано от EURACTIV и агенция “Франс прес”.

Проблемът идва, докато засегнатата от кризата Национална здравна служба се бори да компенсира щетите след години на недостатъчно финансиране. Наблюдават се рекордни списъци на чакащи за някои болнични грижи поради пандемията, както и липса на лекари и медицински сестри.

Независимият здравен мозъчен тръст, Nuffield Trust, се фокусира върху четири области на медицината – анестезиология, педиатрия, сърдечно-гръдна хирургия и психиатрия, където се разчиташе особено много на европейските лекари, преди Обединеното кралство да напусне Европейския съюз.Той установи, че в четирите области, където набирането на персонал вече е предизвикателство, “увеличаването на персонала от ЕС и ЕАСТ (Европейската зона за свободна търговия) се забави, падайки под прогнозираното увеличение”.

Ако тенденцията, наблюдавана преди Брекзит, беше продължила, трябваше да има повече от 41 хил. лекари от ЕС или ЕАСТ (Норвегия, Швейцария, Исландия и Лихтенщайн), регистрирани през 2021 г., или поне 4 хил. повече от настоящите медицински специалисти.

“Кампанията и резултатът от референдума за ЕС е очевидната причина за промяна в тенденцията около 2015 и 2016 г.”, се казва в проучването, поръчано от вестник “Гардиън”.

Изтъкват се първоначалната несигурност около новите правила за движение на хора, последвани от по-строги визови правила и “влошаващите се условия на труд” в здравната система.

“Констатациите показват, че стагнацията в броя на лекарите от ЕС в тези специалности е изострила съществуващия недостиг в области, където Националната здравна служба не е успяла да намери достатъчно квалифициран персонал другаде”, се добавя.

Миналата седмица Кралският колеж за медицински сестри обяви, че членовете му следващия месец ще проведат първата си стачка в 106-годишната история на синдиката в Англия и Уелс, заради заплащането, условията на труд и хроничния недостиг на персонал.

“Гардиън” уточнява, че през 2021 г. общо 37 035 медици от ЕС и Европейската зона за свободна търговия (ЕАСТ) са работили във Великобритания. Те щяха да бъдат 41 320 – или 4 285 повече – ако решението за напускане на ЕС не беше предизвикало “забавяне” на набирането на медицински кадри от ЕС и Норвегия, Исландия, Швейцария и Лихтенщайн.

Констатациите идват на фона на призивите на бизнес лидери към министрите да преосмислят как работи имиграцията във Великобритания, за да се подпомогне преодоляването на недостига на работна ръка в цялата икономика. Той се задълбочи през последните години, отчасти в резултат на това, че Обединеното кралство прекрати автоматичното свободно движение за граждани на ЕС. Конфедерацията на британската индустрия е особено гласовите в това искане.

Nuffield Trust хвърля вината на факта, че обучените в ЕС медици, които искат да работят в Обединеното кралство, сега са изправени пред допълнителна бюрокрация и по-високи разходи като пряк резултат от Брекзит.

Националната здравна служба има 369 по-малко кардиоторакални хирурзи, 288 по-малко педиатри и 165 по-малко психиатри, отколкото щеше да има, ако бяха запазени моделите за набиране на персонал, наблюдавани преди гласуването през 2016 г.

Брекзит имаше много по-вредно въздействие върху възможностите на здравната служба да наема медицински сестри от ЕС. Докато 9389 медицински сестри и акушерки, които са се обучавали в блока, са дошли да работят във Великобритания през 2015-16 г., само 663 са го направили през 2021-2022 г., показват данни, публикувани от Съвета за медицински сестри и акушерки (NMC) през май.

Този драматичен спад обаче е бил компенсиран от огромното увеличение на броя на тези професионалисти, идващи от останалата част на света, особено Индия и Филипините, каза регулаторът.

Обединеното кралство разполага с 58 хил. медицински сестри по-малко, отколкото щеше да има, ако броят на пристигащите преди Брекзит беше продължил.
dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!